lördag 26 januari 2019

Myndighetsschabbel drabbar familj och företag

JAG VILL PÅSTÅ ATT det inte finns någon annan ort i Sverige där civilsamhället klivit fram så mycket som Vrigstad för att ta emot flyktingar. Föreningsliv, kyrkor och företag alla har gjort stora och lyckosamma insatser för ett schysst mottagande. För det goda arbetet fick Vrigstad regionens folkhälsopris härom året!

NU ÄR UPPRÖRDHETEN stor eftersom en Afgansk familj ska skickas hem bara för att myndighetssverige som har schabblat i sin hantering av passuppgifter.

DEN AFGANSKA FAMILJEN har under hela sin tid i Vrigstad umgåtts med människor i samhället, de har gjort allt för att komma in i samhället, varit skötsamma och alltid velat göra rätt för sej. De har också tagit alla tillfällen att vara med på de utbildningar som stått till buds för att anpassa sej till vårt samhälle. I familjen finns två barn, en flicka på 11 år och en pojke på 5 år. De är mycket begåvade och hart lärt sej svenska och är lätta att kommunicera med. Dottern talar svenska utan brytning och har varit hjälp som tolk i många sammanhang.

MANNEN I FAMILJEN har fått en fast anställning på ett lokalt företag och blivit en uppskattad medarbetare och nyckelperson för företaget i den expansionsfas som man är inne i. Jag har pratat med företagets vd, med folk från samhället och alla uttrycker en stor sorg och förtvivlan över hur migrationsverket hanterar denna familj.

OM PASSUPPGIFTERNA HADE VARIT korrekta så skulle denna familj kunnat få uppehållstillstånd och mannen arbetstillstånd för att fortsätta på sitt jobb. Men Migrationsverket avslår ansökan eftersom noterade datum i passet inte anses vara korrekta. Detta trots att det är svenska myndigheter som själva som bestämt vilket datum som noterats, snacka om myndighetsschabbel!

VI FRÅN KOMMUNEN och vårt näringslivsbolag, SNAB, jobbar på en lösning. Vi har fått uppgifter om att det ska gå att få rättning av pass. Jag hoppas innerligt att detta går att rätta till, först och främst för en fin familj men också för företaget och för Vrigstad.