NUMERA BLIR det emellanåt jag som står för matlagningen här hemma, och ibland bakar jag också något sött. Rabarberpajen den här gången blev verkligen lyckad och uppskattad av alla. Jag tycker om att experimentera i köket, och mina recept utvecklas ständigt. Jag skriver gärna ner vad som blev extra bra och vad som kanske bör justeras till nästa gång för att det ska bli ännu bättre.
PÅ LÄNKEN SOM FÖLJER hittar du receptet på min supergoda, knäckiga och nötiga rabarberpaj: https://savsjo.blogspot.com/2025/05/nybakat-surdegsbrod-och-knackig.html
Härlig, knäckig och nötig rabarberpaj
Sätt ugnen på 175°C
Recept för 6 personer
Fyllning:
500 g rabarber i bitar
1 msk vaniljsocker
2 msk vanligt socker
1,5 msk potatismjöl
Knäckigt pajtak:
150 g smör
1 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 dl ljus sirap
2 msk mjölk
1 krm salt
Så här gör du
500 g rabarber i bitar
1 msk vaniljsocker
2 msk vanligt socker
1,5 msk potatismjöl
Knäckigt pajtak:
150 g smör
1 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 dl ljus sirap
2 msk mjölk
1 krm salt
Så här gör du
Sätt ugnen på 175°C
.
Skär rabarberna i bitar, blanda dem med vaniljsocker, socker och potatismjöl. Lägg blandningen i en smord ugnssäker form som är cirka 25 cm i diameter
Skär rabarberna i bitar, blanda dem med vaniljsocker, socker och potatismjöl. Lägg blandningen i en smord ugnssäker form som är cirka 25 cm i diameter
Smält smöret i en kastrull. Låt det koka på svag värme tills det blir gyllenbrunt och börjar dofta nötigt.
Rör sedan ner havregryn, socker, vetemjöl, bakpulver, sirap, mjölk och salt i det brynta smöret.
Klicka smeten över rabarbern.
Grädda pajen i mitten av ugnen ca 45 minuter och så länge som behövs för att ytan blir riktigt knäckig.
Servera gärna pajen med vaniljglass eller vaniljsås
Servera gärna pajen med vaniljglass eller vaniljsås
StGson 2025-05-21