onsdag 21 maj 2025

Nybakat surdegsbröd och härligt, knäckig rabarberpaj

HUSTRUN BJÖD på nybakade, doftande surdegsfrallor och jag svängde ihop en av mina favoriter, en härligt knäckig och nötig rabarberpaj inför att vi hade några goda vänner på besök under onsdagskvällen. Det blev en riktigt fin kväll med  goda smaker men också samtal och tid att be tillsammans.

NUMERA BLIR det emellanåt jag som står för matlagningen här hemma, och ibland bakar jag också något sött. Rabarberpajen den här gången blev verkligen lyckad och uppskattad av alla. Jag tycker om att experimentera i köket, och mina recept utvecklas ständigt. Jag skriver gärna ner vad som blev extra bra och vad som kanske bör justeras till nästa gång för att det ska bli ännu bättre. 

PÅ LÄNKEN SOM  FÖLJER hittar du receptet på min supergoda, knäckiga och nötiga rabarberpaj: https://savsjo.blogspot.com/2025/05/nybakat-surdegsbrod-och-knackig.html


 Härlig, knäckig och nötig rabarberpaj 

Recept för 6 personer

Fyllning:
500 g rabarber i bitar
1 msk vaniljsocker
2 msk vanligt socker
1,5 msk potatismjöl

Knäckigt pajtak:
 150 g smör
1 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 dl ljus sirap
2 msk mjölk
1 krm salt

Så här gör du

Sätt ugnen på 175°C
.
Skär rabarberna i bitar, blanda dem med vaniljsocker,  socker och potatismjöl. Lägg blandningen i en smord ugnssäker form som är cirka 25 cm i diameter

Smält smöret i en kastrull. Låt det koka på svag värme tills det blir gyllenbrunt och börjar dofta nötigt. 
Rör sedan ner havregryn, socker, vetemjöl, bakpulver, sirap, mjölk och salt i det brynta smöret.

Klicka smeten över rabarbern. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 45 minuter och så länge som behövs för att ytan blir riktigt knäckig.

Servera gärna pajen med vaniljglass eller vaniljsås

StGson 2025-05-21