tisdag 3 december 2024

Den rosa boken en "skatt" som hittades vid städning

"Den rosa boken" Nämndbeslut? Delegering?
Ren verkställighet? Utgiven av Svenska
kommunförbundet.
FÖR ETT ÅR SEDAN pratade man i  favoritpodden Kanslifolket om den Den rosa boken som en verklig "skatt". En bok som kom 1988 och som inte längre finns att köpa eller att få tag på. En bok som sedan länge är bortstädad och bortglömd av de flesta. I podden beskriver man boken som unik i sitt slag utifrån att den ovanligt tydligt klargör vad som i en kommun är beslut, delegering eller ren verkställighet. Boken ger bland annat handfast vägledning i listor med exempel inom olika områden.

JAG BLEV MINST SAGT förvånad och upprymd när jag vid en städinsats hittade denna omtalade bok i botten av en låda med böcker. Sådant som jag har samlat på mig i mitt arbete, både som anställd och som förtroendevald i Sävsjö kommun, skulle sorteras och slängas. Jag sparade förstås Den rosa boken!

JAG HAR NU LÄST igenom boken och än en gång lyssnat till poddavsnittet som har våra lokala kommunrevisorers sakkunniga biträde, Fredrik Ottosson, som gäst. För mig som är politiker och är ordförande i fullmäktige finns här mycket bra kunskap. Blir det aktuellt att göra fler utbildningsinsatser för politiker blir boken också värdefull till det. Vad är ett beslut i kommunallagens mening? Hur ger kommunfullmäktige beslutsbefogenhet till en nämnd? Hur kan man delegera beslut och till vem? När är ett genomförande ren verkställighet? Frågor som i Den rosa boken får sitt svar.

ÄR DU SOM LÄSER DET HÄR kommunanställd, ledande politiker eller bara intresserad av hur det fungerar med beslut i en kommun så lyssna gärna till poddavsnittet som du hittar på följande länk:
https://poddtoppen.se/podcast/1684664455/kanslifolket/den-rosa-boken-om-beslut-delegering-och-ren-verkstallighet

TIDIGARE BLOGGIS om Kanslifolket kan du hitta på denna länk: 
https://savsjo.blogspot.com/2023/10/poddtips-for-kanslifolk-och.html

måndag 2 december 2024

Gruppmöte på gamla bankgården i Vrigstad

Sven-Åke Gårdstam informerar om Gamla bankgården
GAMLA BANKGÅRDEN i Vrigstad var platsen för måndagskvällens gruppmöte för oss kristdemokrater. Sven-Åke Gårdstam och Sylvia Swerlander berättade om hur denna första bank i våra bygder växte fram i Vrigstad i mitten på 1800-talet. I dag är i de historiska banklokalerna ett unikt museum med möbler och utrustning som användes i bankens verksamhet. I huset finns också Margit Dahls lägenhet som också går att besöka.

MUSEUMET DRIVS av Stiftelsen Gamla Bankgården och de ser till att lokalerna hålls i gott skick, är tidsenliga och att det finns en historisk dokumentation. Allra först hette banken Västra härads sparbank. Detta var startpunkten för det som så småningom blev Vrigstad sparbank. Bildandet av banken år 1867 skedde främst på initiativ av provinsialläkaren Lindskog och hade som syfte att säkerställa en fortsatt utveckling av Vrigstadbygden. Den bildades också för att kunna hantera konkurrensen med Sävsjö och Stockaryd, som tre år tidigare hade fått stambanan. ÅR 1913 etablerades sparbanken i de lokaler där det nu är bankmuseum. Den genom tiderna mest tongivande bankkamreren, Kronolänsman Alfred Dahl, bodde då redan på övervåningen. Familjen Dahl fanns sedan i huset fram till 1995 då sista ättlingen Margit Dahl avled. 

PÅ GRUPPMÖTET samtalades om budgetförslag för kommande år. Det informerades om nya krav på vägföreningar på landsbygden och om reservvattentäkter och VA-område i Vrigstad.  Gunnel Lundgren hade ordnat med fika och kvällens ordförande var Bengt Swerlander Som avslutning fick Therese Petersson en julgrupp som tack för sitt fina arbete som ordförande i kommunstyrelsen och för vår kristdemokratiska grupp.

söndag 1 december 2024

Adventsgudstjänst och stor julmarknad i Vrigstad

Välbesökt och stämningsfull julmarknad
FÖRSTA ADVENT är den dag i Sverige då allra flest besöker en gudstjänst. För vår del var vi denna gång i pingstkyrkan Arken i Värnamo.  Albin Karlsson har sina rötter i vår kommun och han är numera föreståndare i denna församling. Han höll dagens predikan utifrån adventstemat. Albin berättade också om samarbetet med IFK Värnamo och hejaklacken Pärleporten som starkt bidrog till att Värnamo kunde hålla sig kvar i högsta serien i fotboll. Men på gudstjänsten var också ett härligt team av sångare och musiker från Sävsjö.

EFTER EN LUNCH på Rosegarden och lite ärenden åkte vi hemåt. Vi gjorde ett stopp i Vrigstad där det var årets julmarknad. Ett stort arrangemang som lockar många både försäljare och besökare. Som det brukar var det god julstämning med sprakande eldar lite varstans, massor av belysningar och dekorationer. På plats fanns också räddningstjänsten. Överallt fanns engagerade människor som såg till att allt fungerade och att det blev trivsamt.  Det är glädjande att se hur samhällsföreningen i Vrigstad lyckas att flera gånger om året genomföra arrangemang som är uppskattade och framgångsrika!