torsdag 20 september 2018

Insändarsvar om äldreboenden och samarbete klart

”POLITIKER AVVECKLAR istället för att utveckla Sävsjö” skrev den anonyma signaturen ”Kommuninvånare i Sävsjö” i en insändare för ett tag sedan. I onsdagens tidning skriver Leonardo Wienk ”Lägg inte ned demensboende i Sävsjös kransorter".

BÅDA DESSA INSÄNDARE utgår från en artikel inför valet där tidningen felaktigt beskriver att några partier vill centralisera demensvården till Sävsjö. Artikeln bygger på att vi i partierna varit otydliga och har missuppfattats. Trots att ett förtydligande publicerats på Sävsjösidan så biter sig denna felaktiga beskrivning fast. För att än en gång informera om hur det ligger till har jag därför idag gjort klart ett insändarsvar som skickats in till tidningen för publicering. Min förhoppning är att med detta insändarsvar få slut på dessa felaktiga spekulationer och missuppfattningar

På följande länk kan du läsa insändarsvaret i sin helhet:



Svar på debattartiklarna ”Politiker avvecklar istället för att utveckla Sävsjö” den 7 september och ”Lägg inte ned demensboende i Sävsjös kransorter” 19 september


Bra med samarbete och äldreomsorg i Sävsjös alla tätorter


” Politiker avvecklar istället för att utveckla Sävsjö” skriver signaturen ”Kommuninvånare i Sävsjö” i en insändare den 7 september. ”Lägg inte ned demensboende i Sävsjös kransorter” skriver Leonardo Wienk” den 19 september.

Båda dessa insändare bygger på en felaktig uppgift i en tidningsartikel den 31 augusti. I artikeln skrivs att kristdemokrater, moderater och socialdemokrater vill lägga ner demensboenden i Rörvik, Stockaryd och Vrigstad för att centralisera dessa till Sävsjö, detta är inte sant. Sanningen är att det inte finns någon skiljelinje mellan partierna i denna fråga. Vi har enats om äldreverksamhet och demensboenden i ett beslut som togs om äldreplan i kommunfullmäktige i juni. Planen fastställer att det ska finnas äldreomsorg i alla tätorter. I Sävsjö stad är målet att den demensvård som finns på just denna ort ska samlas i ett boende.

I den ena av insändarna skrivs att ”KD med kommunalrådet Stefan Gustafsson i spetsen vill ha mer samarbete med andra kommuner”. Ja, det är helt riktigt, samarbete är viktigt! Vi har därför gått i spetsen för att se till att det både med andra kommuner och inom vår egen kommun blir ett utökat samarbete. ”Mer hängrännor och färre stuprör” har varit ett motto i det kommunala arbetet. Vi har samordnat fastighetsförvaltning, näringslivsarbete, hantering av kommunala fordon, ekonomihantering, personalfrågor med mera. Allt med syfte att bli så kostnadseffektiva som möjligt och därmed få mer resurser till våra hjärtefrågor, skola, vård och omsorg!

”Utförsäljningen av Sävsjö Energi och avvecklingen av verksamheten Vatten och avlopp till Njudungs Energi i Vetlanda” nämns i insändaren som tveksamma exempel på samarbete med andra kommuner. Jag tycker precis tvärtom! Samarbetet inom energiområdet har varit mycket bra för Sävsjö kommun. Allra senast med byggnationen av det nya fjärrvärmeverket Bulten, en satsning på ca 80 miljoner i vår kommun! En omfattande satsning som vi inte hade gjort i egen regi, men som blir möjlig genom mellankommunalt samarbete! På Södra industriområdet har vi dessutom nu fått nya fräscha kontors- och möteslokaler, mycket bra! Genom vårt gemensamma bolag Njudung energi har vi fått mer kompetens och bättre möjlighet att samordna jourverksamhet. När det gäller vatten och avlopp har vi stora utmaningar. Ledningsnätet behöver förbättras. Arbetet med reservvatten måste fortsätta och även om det inte blir billigare att göra detta gemensamt så kommer det inte krävas taxehöjningar på det sätt som skulle krävts om vi hanterat denna verksamhet själva.

”Överförmyndarverksamhet ska flyttas till Vetlanda” är ett annat exempel som nämns. Överförmynderiet kommer samordnas i Vetlanda för hela Höglandet. Vi har de senaste åren sett hur känsligt det är med en så liten verksamhet som just överförmyndare. När nästan allt vilar på en enda person så är det osäkert vid sjukdom och semester. Det är också svårt att ha full kunskap inom alla områden. Vi bedömer att det är en fördel att bedriva en så viktig och ibland utsatt verksamhet med kollegor som är nära att stödja sig emot. Vi har tidigare samordnat familjerätt för hela Höglandet och det fungerar utmärkt. Med familjerätten som gott exempel tror jag att det kommer bli bra med gemensam överförmyndarverksamhet.


Stefan Gustafsson KD
Kommunstyrelsens ordförande Sävsjö kommun

Du kan läsa referat från fullmäktigebeslutet och mer om vår syn på äldrefrågorna här på bloggen på följande länk: https://savsjo.blogspot.com/2018/05/fullmaktige-ville-ha-livslust-hela-livet.html

Här nedan kan du läsa debattartikeln från "Kommuninvånare i Sävsjö":