söndag 29 oktober 2017

Firande av Västra härads sparbanks 150-årsjubileum

En mottagning av många gäster i den gamla bankgården
STIFTELSEN GAMLA BANKGÅRDEN firade under söndagen att det nu är exakt 150 år sedan Västra härads sparbank bildades i Vrigstad. Detta var startpunkten för det som så småningom  blev Vrigstad sparbank.

BILDANDET ÅR 1867 skedde främst på initiativ av provinsialläkaren Lindskog och hade som syfte att säkerställa en fortsatt utveckling av Vrigstadbygden. Den bildades också för att kunna hantera konkurrensen med Sävsjö, som tre år tidigare hade fått stambanan.

ÅR 1913 ETABLERADES sparbanken i de lokaler där det nu är bankmuseum. Den genom tiderna mest tongivande bankkamreren, Kronolänsman Alfred Dahl, bodde då redan på övervåningen. Familjen Dahl fanns sedan i huset fram till 1995 då sista ättlingen Margit Dahl avled.

SPARBANKSSTIFTELSEN Alfa, Vrigstads hembygdsförening och Vrigstads samhällsförening är de som tillsammans stiftat Stiftelsen gamla bankgården och de som i den gamla banklokalen driver bankmuseet. Denna helg hade de ordnat firandet av bankens 150-årsjubileum med aktiviteter för allmänheten. På söndagen hade Jag och Annette, Per och Camilla Danielsson och Marie Hogmalm som representanter från kommunen förmånen att få vara med på ett firande med inbjudna gäster. Med fanns många som hade olika relationer till banken men även ättlingar till doktor Lindskog var med. Under eftermiddagen fick vi besöka bankmuseet och fick del av historien runt banken av Karl-Johan Krantz, Stig Marz och Ingvar Melin. Det bjöds också på en god middag på Vrigstad värdshus.

ETT STORT TACK till stiftelsen gamla bankgården för ett trevligt jubileum och för att ni ser till att bevara och föra vidare den viktiga berättelsen om när sparbanken kom till våra bygder!