onsdag 1 februari 2017

Så roligt att Lagerbäck tar över Norge

Har genom åren sett Lars Lagerbäck som ett stort föredöme som ledare och blev därför idag oerhört glad över nyheten att han ska ta över Norges landslag i fotboll. Det som överraskade mig mest var att den nu 68-årige Lagerbäck skrev på för hela 3 år. Men för oss blir det intressant och roligt att kunna fortsatt kunna att följa honom och hans ledarskap.

Det som fascinerar mig är hur Lars Lagerbäck utövar sitt ledarskap. Av många upplevs han som tråkig men själv tycker han inte det viktiga är hur han uppfattas. Det som är viktigast för honom är att vara målmedveten, långsiktig, envis och uthållig i sitt ledarskap. Han ser till att spelarna ges tid att utvecklas och får ett stort eget ansvar. Även när det blåser snålt och media stormar står han fast som hälleberget.

För mig som politiker reflekterar jag förstås över Lars Lagerbäcks ledarskap i förhållande till det ledarskap som politiker både i Sverige och utöver världen utövar. Vi ser nu hur politiska ledare gör precis tvärtom. Grova förenklingar, populism och utspel för att nå genomslag i media har visat sig prioriteras som viktigare än att presentera långsiktiga lösningar och ansvarsfull politik.

I internationell politik är förstås Donald Trump det mest slående exemplet på kortsiktig och populistisk politik. Det finns också positiva exempel och ett sådant är Kristdemokraten Angela Merkel.  Med sitt stabila, långsiktiga, ibland kärva ledarskap har hon blivit omtyckt och "Mutti" (mamma) för hela Tyskland. Hon har också bestämt sig för att kandidera till förbundskansler en gång till just för att hon vill kliva fram som en motkraft till populism och vara ett fortsatt stabilt ankare i Europa. Bra, Angela Merkel och Lars Lagerbäck!