onsdag 8 februari 2017

Hastighet och standard på 30:an debatteras


Det är så tråkigt att det under några veckor varit flera olyckor på riksväg 30. Flera oskyldiga personer har skadats och någon avlidit för att det finns bilförare som brister i hänsyn och varsamhet. Allra senast en olycka med en ung bilförare som drogpåverkad körde vansinnigt fort och okontrollerat in i en annan bil. Nu höjs röster för att hastigheten ska sänkas igen.

Jag tror för min del inte ett dugg på att de olyckor som skett beror på att vägen är skyltad som en 90 väg. Orsaken är att det tyvärr finns bilförare som inte lever efter trafikens grundregel som säger att "du som trafikant ska iaktta den omsorg och varsamhet som krävs med hänsyn till omständigheterna." Det beror också på att vägen har en för låg standard. Om den haft mittseparering röjda sidoområden med mera så hade säkerheten blivit väsentligt bättre.

Det har nu startat upp en ny planeringsomgång för satsningar på infrastruktur. Med all tydlighet visar den senaste tidens tragiska olyckor att vägen behöver en standardförbättring snarast. Jag kommer för min del att göra vad jag kan för att 30:an ska prioriteras!

Länkar till tidigare blogginlägg om Riksväg 30:
http://savsjo.blogspot.se/2017/01/hoppfullt-for-oss-landsbygdskommuner.html
http://savsjo.blogspot.se/2016/12/bifall-om-rv-30-excelente-magnifico.html#more
http://savsjo.blogspot.se/2016/12/kommunalrad-rasar-over-sankningen.html
http://savsjo.blogspot.se/2016/11/vi-vill-att-regeringen-tar-trafikverket.html#more
http://savsjo.blogspot.se/2016/07/atgarda-brister-istallet-for-att-sanka.html
http://savsjo.blogspot.se/2016/09/agerande-for-rv30-med-kollegor-i-vaxjo.html
http://savsjo.blogspot.se/2016/10/90-kmh-pa-30an-kopparslagaren-och-tag.html