måndag 3 oktober 2016

Nästa gång ska jag vara ute i mer god tid

Trevligt gruppmöte i vår partiavdelning
Arbetsveckan har startat med förberedelser för morgondagens heldag med kommunstyrelsen och i kväll har det varit gruppmöte med partiavdelningen. Alltid lika trevligt att möta partikamrater för att diskutera viktiga aktuella frågor. Har nu i sista stund lämnat in ”Kommunalrådet inledning i delårsrapport”. Gång på gång hamnar jag under tidspress men lyckas på något konstigt sätt trots allt bli färdig innan definitiv deadline. Tänker varje gång att jag nästa gång ska planera bättre och vara ute i mer god tid.

Jag gillar att skriva och för mig är formulerandet av en text också ett sätt att bearbeta tankar. Ett sätta att analysera och hitta vägen framåt. Här nedan kan du läsa den inledning som jag lämnat in till delårsrapporten. I denna görs en kort bedömning av läget i kommunen men också en beskrivning av hur jag ser på läget i omvärlden och vad som är viktigt för framtiden.

Kommunalrådets inledning i delårsrapport



Konflikter och politiska risker i omvärlden

Under året har osäkerheten i världen ökat.  Konflikter och krigshandlingar har medfört att människor befinner sig på flykt med följd att allt fler vill till Europa. Samarbetet inom EU har utsatts för stora påfrestningar och Sverige har som eget land skärpt upp sin flyktingpolitik. Detta har gjort att inströmningen av flyktingar till Sverige kraftigt reducerats. Kommande presidentval i USA samt val i länder som Italien, Österrike, Frankrike och Tyskland bedöms skapa en ökad politisk turbulens. Till detta har samarbetet inom Europa fått sig en törn genom britternas beslut om att lämna EU.


Näringsliv i stark konjunktur ger bra arbetsmarknad

Världsläget har skapat en viss försiktighet inom det svenska näringslivet. Samtidigt har hushållen generellt ett bra ekonomiskt läge, det driver på konsumtionen och vi har ett bra konjunkturläge. Intressant är att företagen i Jönköpings län är de som ser störst expansionsmöjligheter i hela landet, men 44% har tackat nej till order på grund av bristande kapacitet. Svårigheten att få tag i kompetens anges som en viktig orsak. Samtidigt finns en stor arbetskapacitet bland invandrargrupper som trots högkonjunkturen har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Det finns dock i vår kommun flera lyckosamma exempel på hur det går att genom samverkan hitta vägar för att få kompetens och mer arbetskraft till företagen.

Arbetet med att förbättra näringslivsarbetet i vår kommun har hög prioritet. Det är därför glädjande att vår kommun, i den undersökning som Svenskt Näringsliv genomför, steg mest i ranking i hela Jönköpings län. Det är ett bra läge inom företagen i Sävsjö kommun och finns anledning att se framtiden an med tillförsikt!


Kommunekonomi

För den kommunala ekonomin redovisas ett plusresultat för årets första åtta månader på drygt 28 miljoner men för helåret bedöms resultatet bli betydligt lägre. Är positivt att prognossiffrorna för Socialnämnden har förbättrats med 2 miljoner sedan maj medan Barn- och utbildningsnämndens läge försämrats något. Läget är stabilt i alla förvaltningar och bolag. Kommunens finansiella mål om driftsöverskott på 1% av skatt/utjämning, investeringar inom det utrymmes som skapas av avskrivningar/resultat samt bibehållen skattesats uppfylls alla fullt ut. För första gången har vi i år prövat att genomföra budgetarbetet, för kommande år, under våren. Det har skapat mer långsiktighet och lugn i nämndernas arbete.

Ett omfattande arbete har påbörjats för att samordna, öka effektivitet och kvalitet inom flera delar i kommunens verksamhet. Vatten/avlopp, personal/vikarier, fordon med mera samordnas. Ökad användning av digital teknik kommer också öka framöver.  Allt för att stärka kommunens läge inför framtiden.


Vision och strategi blir mätbara mål

Under våren har fullmäktige antagit vision och utvecklingsstrategi. En av höstens utmaningar blir att omvandla dessa till konkreta och tidsatta mål. Viktigt att både hantera de utmaningar vi har just nu men samtidigt ha ett mer långsiktigt perspektiv där vi pekar ut riktningen för att nå kommunens vision!

Sävsjö 20161003

Stefan Gustafsson, Kommunstyrelsens ordförande