onsdag 17 juli 2024

Alf Svensson en av Sveriges viktigaste röster

Alf Svensson levererar alltid kloka tal och texter. Detta ett
foto jag plåtade tidigare i våras då Alf höll ett inspirerande
tal i samband med partiets 60-årsfirande


DET ÄR ALLTID intressant att läsa och lyssna till Alf Svensson. Jag vill påstå att han fortsatt är en av Sveriges viktigaste röster och opinionsbildare. 
Alf är makalöst klok, erfaren som få andra. Han har en stark etisk kompass och en bergfast värdegrund.

ALF SVENSSON skriver nu utifrån den debatt som handlar om huruvida skolavslutningar ska få vara i kyrkan eller ej. Det som fått debatten att åter blossa upp är att skolledningen i Arjeplog vägrade eleverna att ha sin skolavslutningen i kyrkan. Eleverna gjorde då uppror och  protesterade med att vägra delta. 

LÄS VAD ALF SVENSSON skriver om detta på följande länk: https://savsjo.blogspot.com/2024/07/alf-svensson-en-av-sveriges-viktigaste.html#more


 Det kändes både vemodigt och förbryllande. Skolledningen i Arjeplog vägrade eleverna att avsluta skolåret i ortens kyrka. Enligt tidningsrapporter gjorde eleverna "uppror". Gick inte på skolavslutning!
Skolledningen förklarade att "kyrkan bland annat kan upplevas som skrämmande för vissa elever". Och rektorn hävdar: - Vi har fattat fullkomligt rätt beslut". 
Nog är det väl mer än märkligt att kyrkan kan verka "skrämmande", och att en rektor kan vara så tvärsäker. I andra svenska kommuner har man, enligt medier, tagit bort ordet "Gud" från gamla välkända sommarpsalmer och ersatt med ord som "ljus". Jag har en god vän som ibland använder uttrycket: Det är så dumt så klockorna stannar! 

Det verkar nästan som om både biskopen i Luleå stift, och kanske rent av ärkebiskopen, bör ta reda på vad det är som kan verka "så skrämmande" med skolavslutningar i kyrkan.
Jo, jag känner också till att skolavslutningar sker ute på skolgårdar eller i gymnastiksalar, för att de säkert ska ske utanför kyrkorummet.

Maja Hagerman, som vann Augustpriset för fackböcker 1996 med boken Spåren av kungens män, berättar att när kristendomen kom till Sverige blev det förbjudet att köpa och sälja människor.
Dessförinnan skedde detta som vilken kreatursaffär som helst. Maja Hagerman är förvisso inte den enda idéhistoriker eller humanistiskt inriktade forskare som lyft fram kristendomens ofrånkomligt positiva betydelse för vårt land, för lagstiftning och människosyn, för demokrati och människovärde. Den välkände litteraturvetaren, Carl Rudebeck, skrev:- Kristendomen har varit oundgänglig (läs det ordet en gång till) för utvecklingen av tankar om människovärde och mänskliga rättigheter. Utan den kristna grunden hänger mänskliga rättigheter i luften."

 Vi svenskar har på senare år tappat kunskapen om vad kristendomen betytt och kan betyda för vårt samhällsbygge. Det finns inget etiskt vakuum vare sig i skola eller arbetsliv, vare sig i familjemiljöer eller i alla övriga sammanhang. Det ordas eller kanske rättare pratas nu och då om "värdegrund", men ytterst sällan ges besked om vad det begreppet står för och varifrån "grunden" har hämtats. 
Som igår minns jag, från min gymnasietid i Jönköping, när en överläkare på Västra klinikerna, under en pratstund, frågade mig vad min far arbetade med? - Han är predikant, svarade jag. Då sa den vänlige doktorn: "Jag tror inte på gud, men jag tror på den kristna etiken."
Den hade förstås inte funnits utan den kristna trosläran. Men jag kände och har alltid känt respekt för läkarens bekännelse. Insikten om att den kristna etiken, de kristna värderingarna, trots alla felsteg och tillkortakommanden från oss ofullkomliga människor, är grunden för demokrati, grunden som ger människan ett okränkbart värde. Inte minst kyrkor och samfund borde se det som angeläget att öppna människors ögon för vår religions positiva konsekvenser, för individer och hela vårt samhälle. Att det i kristendomens namn också funnits våld och vanvett, det har förkunnats till heshet och i högsta volymer. Idag borde dock värdenihilister och de som förnekar vår religions positiva följdverkan, vara ganska ordfattiga. Det talas idag om "värderingar". Utmärkt! 

Vårt samhälle är illa ute. Vi vet det. Villrådigheten härskar och hanteras i synnerhet med utredningar och beslut om strängare straff. Respekten för den etik och de värderingar som är och i varje fall varit västerlandets största tillgång - de kristna - behöver i synnerhet återupplivas. Vare sig man är boende i Arjeplog eller någon annanstans. Faktiskt i hela riket!

Alf Svensson juli 2024