lördag 27 april 2024

Fina bokfåglar hemma hos oss

ALLDELES INTILL vårt hus finns två stora bokträd. De planterades när huset var färdigbyggt för snart 70 år sedan. I de stora trädkronorna på de här bokträden trivs Grönsiska, Domherre, Talgoxe, Blåmes och andra småfåglar. Det är intressant att studera fågellivet i bokträdet och se hur olika fåglar förhåller sig till varandra. Exempelvis lever domherrarna parvis där hane och hona hela tiden hänger ihop med varandra i en tillsynes ganska harmonisk relation. Grönsiskan hänger också mestadels ihop parvis men där är de två betydligt mer osams och fajtar rejält med varandra.

EN STUND UNDER LÖRDAGEN har jag legat gömd i ett fönster på husets övervåning med kameran redo för att fota dessa småfåglar. På länken nedan delar jag med mig av två av dessa foton.
    För er som gillar fotografering kan jag berätta att jag har använt min Sony A7lV kamera och ett Sony objektiv med 85 mm brännvidd och bländare 1.8. Jag har även fotat med ett analogt fast Nikkorobjektiv med 300 mm brännvidd och bländare 4.5. Detta är ett riktigt gammalt objektiv som tillverkades mellan 1975-1977.  Jag fotar i compressed raw-format och framkallar i programmet Capture One 22 pro till foton i jpg-format.
https://savsjo.blogspot.com/2024/04/fina-bokfaglar-hemma-hos-oss.html
En Talgoxe i vårt bokträd

En Domherre med frun sittande lite längre upp på trädgrenen