onsdag 21 oktober 2020

Ett för vår kommun bra regeringsbeslut och ett riktigt dåligt

Att tala svenska är en förutsättning för
integration. Här deltar jag i
SFI-utbildning för nya svenskar
DET KOM IDAG ett meddelande från regeringen. De har tagit ett beslut om att uppdra till arbetsförmedlingen att från 14 januari införa ett intensvår. Avsikten är att nya svenskar från mitten av april ska kunna vara med och med deltagande etableras på arbetsmarknaden inom ett år.

JAG TYCKER detta är ett bra initiativ och helt rätt för oss i Sävsjö kommun med tanke på det stora antal av nya svenskar som kommit till oss. Integration är inte enkelt men en etablering  på arbetsmarknaden är ett viktigt steg. Vi har just nu en arbetslöshet bland nya svenskar på 30 procent. En arbetslöshet som dessutom är stigande och därför tycker jag att vår kommun ska vara prioriterad för denna insats. Under dagen har jag startat processen för att Arbetsförmedlingen i samarbete med vår kommun ska se till att så många som möjligt kommer med i intensivåret. Ett bra regeringsinitiativ som rätt hanterat kan bli mycket bra för vår kommun och våra nya medborgare! 
Läs mer om intensivåret på följande länk:
www.regeringen.se/regeringsuppdrag/2020/10/uppdrag-att-infora-ett-intensivar/

I HELGEN meddelade finansmarknadsministern att regeringen vill snabbutreda hur man ska kunna gå fram med vindkraftsetableringar utan att ta hänsyn till de människor som påverkas av byggnationerna. Förslaget är minst sagt uppseendeväckande och ett statligt klavertramp. Staten sätter sig med detta beslut över det kommunala självstyret och planmonopolet. Helt oacceptabelt, olyckligt och dessutom även odemokratiskt.

JAG TYCKER VINDKRAFT är mycket tveksamt. Det är stora betong- och stålkonstruktioner som har relativt kort livslängd. Det är osäkert om elproduktionen av vind ens under verkens livstid kompenserar utsläpp under byggnationen. Vindkraft påverkar också stora områden med ljud och irriterande skuggor från propellrarna.
Titta gärna på denna åskådliggörande Youtubevideo från Tuggarp här i vårt län:
https://youtu.be/gB3qD_Evd4g

REGERINGENS FÖRSLAG har tveksam miljöeffekt, det är dåligt för oss i kommunerna och kan hindra vår utveckling och tillväxt. Det kan också direkt bli plågsamt för medborgare som drabbas! Regeringen bör tänka om och stoppa förslaget i papperskorgen!