söndag 18 oktober 2020

Bra Arnold Carlzon att du kliver fram för viktig buss!

DET ÄR MYCKET positivt att regionpolitikern Arnold Carlzon (KD) nu i Värnamo Nyheter lyfter fram behovet av en busslinje Värnamo-Eksjö!

ARNOLD SOM OCKSÅ är engagerad i Värnamos kommunpolitik pekar i artikeln på att Regionens trafikförsörjningsprogram har som mål att det ska finnas trafik mellan alla kommuners huvudorter. Detta saknas mellan Värnamo-Sävsjö och Sävsjö-Eksjö. I artikeln påpekas också att regionen behöver denna busslinje för att koppla i hop sjukhusen. Busslinjen skulle också öka gymnasieelevers möjligheter att välja utbildningsort och vara positivt för arbetsmarknaden eftersom Värnamo- och Sävsjö kommuner har olika typer av företag.

Tack Arnold för att du kliver fram i denna viktiga fråga!


Text i artikeln i Värnamo Nyheter

Ny busslinje kan radera Länstrafikens vita fläck 


 Nu är frågan om en bussförbindelse mellan grannkommunerna Värnamo och Sävsjö uppe för utredning igen. – Jag är helt övertygad att det om något eller ett par år finns en busslinje för den här resvägen, säger Arnold Carlzon (KD) som bor nära kommungränsen. 

 Jönköpings länstrafik ska återigen utreda en bussförbindelse mellan Värnamo och Sävsjö, en sträcka som länge varit en vit fläck för kollektivtrafiken i länet. Den här gången handlar det om en linje som i så fall ska gå även till Eksjö. 

 – Folk frågar ofta varför det inte går någon busslinje mellan Vrigstad och Värnamo. Det saknas idag, säger Arnold Carlzon (KD) som sitter i Regionens nämnd för trafik, infrastruktur och miljö. 

 Ett mål i den gällande trafikförsörjningsplanen säger att det ska finnas trafik mellan alla kommuners huvudorter. Men mellan huvudorterna Värnamo och Sävsjö går det inte någon direkt kollektivtrafik. För att resa sträckan med kollektiva färdmedel idag, får man antingen åka tåg och byta i Alvesta eller åka buss till Torsvik och byta där. 

 Tanken med den föreslagna busslinjen är att det ska vara enkelt att resa mellan Höglandssjukhuset och Värnamo sjukhus. Då blir linjen även en förbindelse mellan Värnamo och Sävsjö. 

 – Sjukhusorganisationen är förändrad på så sätt att man idag kan få åka till Eksjö ibland, ibland till Värnamo och ibland till Jönköping från olika delar i länet. Där bör det finnas vettig kollektivtrafik för att man inte ska behöva pendla extremt länge, säger Arnold Carlzon. 

 Idag finns en busslinje mellan Sävsjö och Vrigstad, och även mellan Eksjö och Sävsjö, men det är en resa med byten. 

 – Resan ska inte innebära många stopp på vägen, men man måste naturligtvis placera ut några busstopp strategiskt där många bor eller jobbar, säger Arnold Carlzon. 

 – Det finns många som bor i Vrigstad och jobbar i Värnamo. En av de största arbetsplatserna är Värnamo sjukhus där många har Vrigstad som boendeort. 

Det ska ta högst 60 minuter att pendla med kollektivtrafik mellan två kommuners huvudorter, vare sig det gäller resor till arbete eller studier. 

 – Busslinjen skulle också kunna öppna upp möjligheter för gymnasieelever att pendla från Sävsjö och Vrigstad in till Värnamo för att studera på Finnvedens gymnasium. 

 Enligt Arnold Carlzon skulle en busslinje mellan Sävsjö och Värnamo också ha betydelse för arbetspendlingen. 

 – Från Värnamo kan man enkelt fortsätta ut till Gislaved och Gnosjö. Den östra länsdelen har en annan sorts industri än den som finns i Värnamo och Gnosjöregionen. Man skulle kunna komplettera varandra med jobb. 

 Hur stort är behovet av den här busslinjen?

- Det ska utredningen visa. Jag tror att det finns ett behov och jag tror att det kommer vara fler som åker kollektivt om busslinjen startas. Man måste undersöka hur många som från Sävsjö och Vrigstad som jobbar i Värnamo och tvärtom.

Vad tror du om den här busslinjen i framtiden?

 – Jag är helt övertygad att det om något eller ett par år finns en busslinje för den här resvägen.

Intervju: Frida Lindhe Värnamo Nyheter