fredag 23 oktober 2020

Bra om klimat, avverkning och mitt ansvar

En skördare har börjat arbetet med avverkning i Stockaryd
OLLE MILL FRÅN Naturskyddsföreningen skickade idag över ett bra tips på ett intressant föredrag av Frida Berry Eklund, verksamhetsledare i organisationen Våra barns klimat.  Frida berättar att idag är 7 av 10 barn oroliga för klimatförändringarna och att det finns verkligen grund för att känna oro. Hon lyfter i föredraget fram hur föräldrar och vi som är vuxna kan stötta barn som är oroliga. Men ger också tips om hur vi i kommunerna via skolan och fritidsgårdarna kan rusta våra barn för för en framtid präglad av klimatkrisen. 
Här är länken till föredraget: www.youtube.com/watch?v=i4PcGG8Vd8E&t=7s 

IDAG BÖRJADE avverkningen av en av de tätortsnära skogarna i Stockaryd. En del av skogen är skadad av granbarkborre så avverkning är nog nödvändig. Det är samtidigt ledsamt att se skördaren obevekligt fälla de ståtliga träden. Den fina skogsmiljön med fina stigar, svamp, blåbär och lingon förstörs. Fina mossmarker med blommor och fridlyst mattlummer "pillerkrut" mosas ner i leriga djupa hjulspår och mängder av ris och bark. 
    Granbarkborrens framfart är förmodligen en av konsekvenserna av klimatförändringar. Sättet att avverka en del av modernt skogsbruk där effektivitet och ekonomiska intressen är viktigare än att ta vara på naturvärden och det som skogen betyder för oss innevånares rekreation och friluftsliv.  

SOM FÖRÄLDER och numera också med små barnbarn känner man allt mer både ansvar att reagera och agera för att skapa en fin framtid. Klimatförändringarna är stora och en global fråga men det fråntar inte oss skyldigheten att här och idag göra vad vi kan för att vända den negativa utvecklingen!