tisdag 7 januari 2020

Bra avfallshantering genom samverkan på G

Här är jag tillsammans med företrädare
för Njudung energi och samhälls-
föreningen i Vrigstad vid invigning i
september av en ny sortergård.
Med samverkan kan det bli ännu fler
sortergårdar och mer öppethållande.
BÄTTRE AVFALLSHANTERING genom utökad samverkan med andra kommuner är rätt väg för Sävsjö enligt en enig kommunstyrelse. Det var när vi under tisdagen hade årets första sammanträde som frågan diskuterades och det beslutades att ta fram underlag för ett beslut om bildandet av ett kommunalförbund för samverkan om avfallsfrågor med Kalmar, Mörbylånga, Nybro, Torsås, Oskarshamn, Vetlanda, Sävsjö och Uppvidinge kommuner.

I VÅR KOMMUN är avfall och renhållning en prioriterad fråga både på kort och lång sikt. Det har under en följd av år varit stora bekymmer med nedskräpning av återvinningsstationer. Därför har vi bland annat nyligen invigt en helt ny välfungerande sortergård i Vrigstad och i samarbete med ideella föreningar ordnat öppethållande av ristippar.

PÅ LÄNGRE SIKT behöver vi tillsammans med andra kommuner ordna en utökad fastighetsnära insamling av förpackningar och returpapper. Vi behöver gemensamt arbeta för att bättre ta tillvara matavfall och jobba mer för att minska andelen avfall både i kommunala verksamheter och i samhället i övrigt. Vi har fört samtal med andra kommuner om detta och är överens om att bred samverkan är enda väg framåt för att ge våra medborgare kostnadseffektiva tjänster med hög kvalitet!

I ÖVRIGT på Kommunstyrelsen beslutades om en stor variation av frågor som exempelvis  servering av vildsvinskött inom äldreomsorgen, Gestaltningsprogram för Sävsjö stad, Hållbarhetsråd och Strategi för besöksnäring.