onsdag 30 oktober 2019

Avfall i Åseda och räddningstjänstsamverkan på Hook

Ett annorlunda kommunhus i Åseda, Uppvidinge kommun
EFTER EN KALL NATT var träden frostiga och gnistrade i morgonsolen när kommunchefen och jag började dagen med en resa till Åseda. På programmet var samtal om utökat samarbete för hantering av avfall.

VI BEHÖVER få till en bättre källsortering och ordna en fastighetsnära insamling av förpackningar och returpapper. Vi behöver gemensamt arbeta för att bättre ta tillvara matavfall och jobba mer för att minska andelen avfall både i kommunala verksamheter och i samhället i övrigt. Just nu är det Aneby, Vetlanda, Sävsjö och Uppvidinge kommuner som diskuterar en gemensam lösning i ett kommunalförbund tillsammans med ett antal kommuner med och runt Kalmar . Det blev en bra förmiddag med samtal i konstruktiv anda.

DAGENS LUNCH blev kålpudding på Hooks herrgård. Under eftermiddagen har jag sedan tillsammans med vår tf räddningschef, Tommy Fors, träffat politikerkollegor, räddningschefer och företrädare för länsstyrelsen. Vi har fått information om RäddsamF den fina samverkan som finns i länet för räddningstjänsten. En mycket välfungerande samverkan där räddningskårerna hjälper varandra i krislägen och stöttar upp med resurser och specialkunskap. RäddsamF är ett mycket gott exempel på hur viktigt och  bra det är att samarbeta mellan kommuner i konkreta frågor!