torsdag 23 maj 2019

Om att rösta i EU-valet och att stå upp för Adaktusson

Bert Runesson på väg ut till Sävsjö
kommuns vallokaler med valsedlar och
utrustning för att kunna genomföra
valet till EU-parlamentet på söndag
VALDAGEN TILL Europaparlamentet närmar sig! Förtidsröstningen pågår nu och på söndag 26 maj kan alla röstberättigade rösta i den vallokal som finns noterad på röstkortet. Jag tycker du ska stå upp för demokratin genom att utnyttja din rösträtt!

SAMARBETET I EU är viktigt för att stärka freden, värna demokrati och mänskliga rättigheter. EU behövs för att vi ska nå framgång i klimatpolitiken och för att genom strukturfonder se till att utjämna skillnader mellan stad och landsbygd. Visst är detta viktigt!

MEN EU SKA INTE ta ut skatt av medborgarna eller styra över familjepolitiken. Eu ska inte heller ta över välfärdspolitiken eller andra områden där nationerna och vi i kommunerna själva har möjlighet att ta egna beslut. Det är det som vi i Kristdemokraterna kallar subsidiaritetsprincipen. Vår EU slogan om att "Make EU lagom igen" stämmer precis in på denna princip och vad jag tycker är rätt!

TYVÄRR ÄR ÅRETS EU-VALRÖRELSE helt bedrövlig. Det är ohederligt på ett sätt som saknar motstycke. Det som för mig är allra mest anmärkningsvärt är hur vår tidigare EU-parlamentariker Lars Adaktusson orättfärdigt och lögnaktigt smutskastas för hur han röstat i frågan om abort. Lars har utifrån vår kristdemokratiska subsidiaritetsprincip röstat nej till förslag som innebär att EU gör inskränkningar i ländernas socialpolitik. Jag tycker det är rätt agerat och Lars Adaktusson borde för det få fullt stöd. Tyvärr har mediedrevet i denna fråga fått både Sara Skyttedal och Ebba Busch Thor att svaja på ett sätt som inte varit bra. Det är i sådana här lägen som man ska hålla ihop, stå upp för varandra och hålla enad front utåt! Istället för oro över kritiken borde vi alla glädjas över att så många nu ser kristdemokraterna som ett stort hot mot deras platser i EU-parlamentet!