torsdag 16 maj 2019

Gula villan en intressant historia och bra verksamhet

"GULA VILLAN" är ett begrepp i Sävsjö och det är ett av stadens mest ståtliga hus. Det har en historia tillbaka ända till Sävsjö stads barndom. Gula villan byggdes under senare delen av 1800-talet och blev klar 1890. Huset byggdes som fattighus och inrymde 11-12 fattighjon. Det var sjuka, fattiga, hemlösa, pigor med oäkta barn och andra som inte kunde försörja sig själva. Intressant är att fram till 1897 inrymdes också i huset stadens småskola.

GENOM ÅREN har det i fastigheten varit en rad olika aktiviteter och så gott som alltid kopplad till kommunens socialförvaltning. Numera är Gula villan plats för "Steget" kommunens socialpsykiatriska dagverksamhet. När det bjöds in till öppet hus passade jag på att göra ett besök. Det bedrivs alla vardagar sysselsättning av olika slag. Det finns industriliknande arbetsuppgifter, möjlighet att måla och teckna, baka och mycket mer. För många med psykisk ohälsa är nog viktigast av allt att det via Steget ges möjlighet till social samvaro.
Det är bara att konstatera att Steget är en bra verksamhet som bedrivs i lokaler som andas historia. Steget fyller en nödvändig funktion, är behövd, efterfrågad och har en mycket engagerad så väl som kompetent personal!