måndag 20 maj 2019

Fulmäktige om vatten och suicidplan

Anders Gustafsson ordförande i
Emåförbundet
EMÅFÖRBUNDET VAR MED på fullmäktige för att informera om den samverkan vi kommuner har omkring Emåns avrinningsområde mot Östersjön. Vår kommun är en vattendelare där det från Sävsjö och österut rinner i Emåsystemet ut mot Östersjön. På den västra sidan av kommunen går vattnet åt det andra hållet ut i Lagans avrinningsområde.

VATTEN ÄR EN LIVSVIKTIG resurs. I vattenvårdsförbundet samverkar vi omkring vattenprover och vattenreglering. Vi jobbar med vattenhushållning men även omkring rekreation och turism. Emåns vattenvårdsförbund ett gott exempel på en smart samverkan!

VIKTIGASTE BESLUTET vid kvällens fullmäktige var att anta en handlingsplan för hur Sävsjö kommun ska minimera antalet självmord. Förslaget fick ett positivt mottagande och det blev ett enhälligt beslut. Sävsjö är därmed första kommun på Höglandet som har en specifik plan mot självmord.

DET ÄR ÅRLIGEN runt 1500 personer som i Sverige avslutar sina liv i förtid, ungefär tio så många försöker ta sitt liv. Det är alltså sex gånger fler som väljer att avsluta sina liv än de som dör i trafiken. Skrämmande siffror. I Sävsjö är det få personer som tar livet av sig men även om det bara enstaka är det viktigt att jobba aktivt för att förebygga detta.

SJÄLVMORD ÄR ett område som är svårt och där det finns mycket okunskap. Det är därför angeläget att vi jobbar för att ge utbildning men också att det tidigt sätts in åtgärder för personer som är i riskzonen. Det är angeläget också att stödja anhöriga som också blir offer när någon väljer att avsluta sitt liv. Jag tycker det känns mycket bra att vi i vår kommun nu har en Plan för suicidprevention!