torsdag 14 mars 2019

Kommuner i samverkan pressar staten

VI I LÄNETS KOMMUNER har under torsdagen träffat ledningen för Migrationsverket öst.  Utgångspunkten för vårt möte var de bekymmer som vi har haft med att få ut de ersättningar som staten har utlovat. I en del fall har kommuner fått vänta på ersättning i över tre år. I några fall har ingen ersättning alls betalats ut och det med hänvisning till medelsbrist. För oss i Sävsjö är det mångmiljonbelopp som vi tvingats ligga ute med i väntan på att de statliga ersättningarna ska betalas ut.

DET KÄNNS MINST SAGT märkligt att staten ska använda Sävsjö kommun som sin bank för att de påstår att de själva saknar pengar. Det blir ändå lustigare när man nu dessutom med utgångspunkt från "JÖK:en" ska bygga höghastighetståg för 600 miljarder. Jag tycker det är dags för staten att reda ut de åtagande de redan har. De borde se till att betala ut de pengar de är skyldiga oss i kommunerna. De måste också se till att restaurera upp stambanorna och vägnätet så det får en anständig standard innan nya kostsamma projekt startas upp.

DAGENS MÖTE VAR rakt och uppriktigt. Migrationsverket erkände de brister de haft med sin handläggning och uttryckte en vilja att jobba för en bättre tillit i relation till oss kommuner. Det återstår att se om det också innebär att vi nu får ut de medel som vi väntar på att få utbetalade.