tisdag 15 januari 2019

"Vi kommer klara det här tillsammans"

Syed Latif var en av föreläsarna från IM
Individuell Människohjälp.
KOMMUNENS LEDANDE politiker och tjänstemän har under tisdagen varit på Vrigstad värdshus för att dra upp riktlinjerna för kommunens strategiska arbete. Det blev en dag med många intressanta och tankväckande föreläsningar kombinerat med samtal och workshops.
     Kristin Nilsdotter-Isaksson gav en bra inblick i hur demokrati och kommunalt arbete är under förändring. Kristin visade hur det sker en förskjutning från New Public Managemant mot mer av process och samverkan. Detta kräver mycket av den kommunala organisationen.  Stora organisationer som EU är kvar i system som bygger på kontroll, mätning och upphandling. Samtidigt är trenden tydlig i att vi går mer mot samverkan. Det ställs därför allt större krav på att vara med i olika samarbeten regionalt och lokalt.

UNDER DAGEN gavs inspel om social hållbarhet av engagerade inom IM och från Jeanette Rosén från Coompanion. Marie Hogmalm pratade om ekonomisk hållbarhet. Niklas Larsson från Science Park föreläste om digitalisering och den starka inriktning som är nu mot Artificiell intelligens, AI. Niklas gjorde en fascinerande berättelse och redovisade uppgifter som fick flera av oss att häpna. Exempelvis att 91 procent använder numera en smartphone när man är på toa. Han konstaterade att väldigt många idag lever ett dubbelliv. Vi har ett liv i verkligheten och ett i den digitala världen.

EFTER EN BRA DAG inser nog alla vi som var på plats i Vrigstad hur viktigt det är att skaffa sig kunskap om vårt läge och att ha en bra omvärldsbevakning.  För att klara framtiden utmaningar och förväntningar från våra medborgare behöver vi våga tänka nytt och använda ny digitalteknik.
I kommunalt arbete ska social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet vara en ledstjärna. Samarbetet med civilsamhället, föreningar och näringsliv kommer bli allt viktigare. Kristin Nilsdotter-Isaksson avslutade  dagen med att "Vi kommer klara det här tillsammans" och det var nog en summering som var mitt i prick. Tack Vrigstad Värdshus och alla som varit med och ordnat denna intressanta strategidag!