fredag 11 januari 2019

Kohandel underlag för regering och ger LSS i kommunknä

Kommunerna kan komma få större betalningsansvar
för LSS och personlig assistans 
FREDAGENS PRESSTRÄFFAR OM regeringsbildningen var en märklig tillställning. Det är bra att partier konstruktivt försöker hitta lösningar på de låsningar som vi haft under hösten. Det är också bra att centern öppnat för överenskommelse över blockgränserna. En sådan lösning har vi i vår kommun och det kan också fungera för Sverige.

MEN JAG TYCKER det är konstigt att centern och liberalerna har skapat en lång lista av krav som de kräver att sossarna ska genomföra. Detta samtidigt som centern och liberalerna själva inte vill vara med i regeringen. Jag tycker det mest renhåriga är att ett parti som deltar i organiserat budgetsamarbete med en regering också är en del av regeringen. Nu blir centern och liberalerna en del av regeringsunderlaget men ska samtidigt stå vid sidan i någon ny konstig form av opposition mot sig själv. Centern och liberalerna är med detta upplägg bara stödpartier och inget annat. Man brukar säga att politiska partier indelas i regeringspartier, stödpartier och oppositionspartier. Av dessa är stödparti alltid det sämsta alternativet. I Sävsjö kommun är det viktigt att de partier som samverkar i den blocköverskridande majoriteten också finns med och tar ansvar i det dagliga arbetet. Så bör man göra också i Sveriges kommande regering.

JAG BLIR MYCKET OROLIG över vad denna politik ska dra iväg med Sverige. När jag lyssnar till listan av reformer så hör jag att exempelvis den "robust olönsamma"satsningen på höghastighetståg ska genomföras. Tidigare har Annie antytt att dessa banor kan prioriteras högre än befintliga stambanor. Det blir tvärstopp för nya kristna friskolor och de som är igång blir därmed också ifrågasatta.

SOM KOMMUNFÖRETRÄDARE blir jag också orolig över att vi i kommunerna ska få fullt betalningsansvar för LSS och personlig assistens. I LSS-utredningen som presenterades igår föreslås ökat kommunalt ansvar och Annie Lööf sa på dagens pressträff att hon vill titta på möjligheten att öka kommunernas roll i LSS. Tidigare erfarenheter visar att när staten för över sådana uppgifter så blir det kommunen som får stå för stor del av finansieringen.

"POLITIK HANDLAR i grund och botten om värderingar, inte om kohandel", sa Ulf Kristersson på sin pressträff. Jag håller med, för centern, liberalerna och sossarna visar dagens pressinformation att makt och kohandel är viktigare än att stå upp och ta ansvar för sin politiska vision.