torsdag 6 december 2018

Uselt av Clemondo

Skiss på den fastighet som ABSI byggde till
Clemondo i Rörvik
MÖTE MED KOLLEGOR i Jönköping var första inbokade aktivitet under torsdagen. Vi har tillsammans haft möte om gemensamma angelägenheter främst inom sociala området.

VET DU OM att Clemondo har bestämt att flytta all verksamhet från Rörvik? Frågan ställde Lillian på Sävsjöappen i ett telefonsamtal på vägen hem. Jag visste inte detta men blev inte speciellt förvånad även om jag hoppats att företaget skulle vara kvar i Rörvik, åtminstone till en del.

CLEMONDO HAR sina rötter i Rörvik och startades av profilen Åke Klang. Det började som Aktiv Kemi men efter att Åke sålt företaget vidare har det sedan skett en rad namnändringar och förändringar. Det blev North Chemical AB och detta bolag förvärvade konkurrenten Lahega Kemi AB.  Med denna affär skapas ett kemtekniskt företag som omsatte cirka 360 miljoner kronor. Så småningom ombildades företaget till Clemondo. Vi i kommunen har hela tiden fått höra om ambitionen att satsa i Rörvik.

I MÅNGA ÅR VAR DET ständiga uppvaktningar till kommunen om tillbyggnader och ombyggnader. Vi i kommunen har mött dessa förfrågningar genom att skapa industrimark och ändra detaljplaner med mera för att hjälpa till. Genom vårt industrifastighetsbolag bestämdes 2015 att möta företagets önskemål om bättre lokaler genom att det som tidigare var "Trävaror och motorfordon" köptes in och omvandlades till en modern industrifastighet. ABSI och North Chemical tecknade ett 15 årigt avtal om att hyra lokalerna.  Allt för att ge företaget möjlighet att växa och för att skapa fler arbetstillfällen i Rörvik.

DE SENASTE ÅREN har det dock blivit nya tongångar från företaget. Företagsledningen har efterhand tappat allt mer av den lokala förankringen och de senaste åren försökt krångla sig ur sitt hyreskontrakt. De har tydligt visat att de struntar i vad de tidigare lovat. De har istället drivit en juridisk process för att slippa betala för det hyreskontrakt de tecknat och för att kunna flytta från samhället. Men kontrakten var väl skrivna och de har inte kommit ifrån dessa. När de nu väljer att helt flytta från Rörvik så har de ändå kvar ett hyreskontrakt att betala under många år. Positivt är att Ahlsells gått in och andrahandshyr lokalerna. Därmed har det trots Clemondos flytt blivit en bra verksamhet i lokalerna.

JAG TYCKER ATT Clemondo har betett sig uruselt och det är skandalöst att svika Rörvik och ytterst Sävsjö kommuns alla medborgare på det sätt som nu gjorts. Det är ynkedom och inget annat! Det är sorgligt att ännu ett företag med starka rötter i vår kommun försvinner för alltid. Vi har i Sävsjö kommun gjort allt vi kan för att företaget skulle vara kvar. Men tyvärr väljer Clemondo avveckling istället för att jobba vidare i det samarbete som skulle ge möjlighet till utveckling.

DET ÄR BARA ATT ÄN EN GÅNG konstatera att det ofta är negativt när ett familjeföretag får ägare som inte har den rätta känslan för företaget, personalen eller orten. Kortsiktiga vinster blir viktigare än långsiktiga investeringar. Volymer blir viktigare än kvalité. Personalen ses mest som produktionsenheter. Jag tycker det är trist, men det är tyvärr en inte helt ovanlig utveckling.

NI FÖRETAGARE som i motsatts till Clemondo väljer att satsa i vår kommun, ni som utvecklar er verksamhet och bryr er om personalen och deras familjer är värda en eloge! Att det finns en god lokal företagsamhet är en motor för vår kommun och en förutsättning för resurser till skola, vård och omsorg! TACK!