torsdag 29 november 2018

Det handlar om våra barn och barnbarn

En av bilderna som visades vid dagens klimatråd och
som visar att utvecklingen går åt fel håll.
KLIMATRÅD MED landshövdingen är ett möte som känns angeläget att prioritera, i synnerhet efter denna sommars torka, missväxt och bränder. Läget för vår fina planet blir allt mer kritiskt och vi måste samarbeta om åtgärder. Även om budskapet om den negativa utvecklingen är bister känns det hoppfullt med det engagemang och den kreativitet som finns i i klimatrådet.

IDAG HAR VI SAMTALAT om stora och små projekt för att förbättra klimatet. I samverkan mellan Trafikverket ska vi genomföra ett projekt för en "El-vägspilot" och skapa ett system med elektrifierade vägar. Detta elsystem ska kunna nyttjas framförallt för tung trafik. Företag i länet som exempelvis IKEA, Husqvarna och Atteviks är medfinansiärer i projektet. Ett mindre men viktigt projekt är att vi planerar för att utlysa en tävling för att minska användning av engångsartiklar i plast.

JAG HAR ALLTID sett som självklart att mina barn och barnbarn ska kunna åka skidor, njuta av härlig svensk vår och sommar. Att de ska kunna andas frisk luft och dricka rent vatten. Tyvärr är det inte längre lika säkert och förändringarna kan bli dramatiska bara inom 20 års sikt.
    I klimatrådet sitter kommunala företrädare, regionen, länsstyrelsen, högskola, organisationer och en rad både små och stora länsföretag. Engagemanget och viljan att göra konkreta åtgärder är påtaglig. När vi dessutom är så många som samverkar blir kraften stor och möjligheten till positiv utveckling ökar. Vi måste göra allt vi kan för att skapa en god framtid för våra barn och barnbarn!