torsdag 22 november 2018

Dåligt snusbeslut men positivt om ungas fritid

Dagens funderande på balkongen
EU-DOMSTOLEN HAR IDAG TYVÄRR beslutat om att snusförbudet i Europa ska kvarstå. Eftersom vi i Sävsjö har en stor snusfabrik har jag skaffat mig kunskap om snus och dess påverkan på folkhälsan. Fakta är att Sverige har Europas lägsta frekvens av tobaksrelaterad dödlighet och det beror till mycket stor del på att vi kan välja snus istället för cigaretter.
    Jag är ju nu nere på spanska Teneriffa för några dagars semester och kan här se hur otroligt många som röker. Om alla miljontals europeiska rökare hade fått köpa snus som alternativ till de mer skadliga cigaretterna hade det varit en stor insats för europeisk folkhälsa. Tyvärr har EU-domstolen vikit ner sig för cigarettlobbyns påtryckningar och ekonomiska intressen kommer före hälsa, tråkigt. Ett tillåtande beslut hade minskat lungcancer och kol. För oss i Sävsjö hade det också betytt möjlighet till ännu fler arbetstillfällen.

MER POSITIVT är att Smålands Dagblad rapporterar om att vi i Sävsjö är näst bäst i länet och topp 25 i landet när det gäller fritidsmöjligheter för unga. Roligt och viktigt! Jag vill påstå att detta är resultatet av att vi i vår kommun har gjort en långsiktig prioritering av ungdomars möjligheter till idrott, sport och fritidsaktiviteter.