tisdag 16 oktober 2018

Horveryd, katter, integration och översiktsplan

Leila Aalto - Samhällsplanerare från länsstyrelsen
DET BLEV ETT INTRESSANT samtal om bostadsbyggande och översiktsplanering när länsstyrelsen och vi i ledningen för Sävsjö kommun träffades under tisdagen. En av anledningarna till mötet var att kommunen påbörjat det omfattande arbetet med att ta fram en ny översiktsplan och behövde få samtala med länsstyrelsen om regelverk, tankar och idéer om bostadsbyggande. En annan lite mer konkret anledning var ett planärende vid Slättsjön i Vrigstad där kommunstyrelsens utskott ville ha dialog med länsstyrelsen innan beslut. Ärendet handlade om en markägare i Horveryd som ville avstycka tomter på sin jordbruksmark för nybyggnation av villor.

VI POLITIKER VILL att det byggs fler bostäder och är positiva till privata initiativ.  Därför har vi arbetat noggrant med Horverydsärendet. Vi har varit på plats för att se hur det ser ut och idag samtalat med länsstyrelsen för att se vilka möjligheter som finns att skapa tomter på området. Länsstyrelsen var mycket tydliga i att lagen inte ger utrymme för att planlägga tomter på denna typ av produktiv jordbruksmark. De råder oss att avstå planläggning och informerade om att när en sådan plan överklagas till Mark- och miljödomstolen kommer den ogiltigförklaras.  Utifrån denna information beslutade kommunstyrelsen, om än motvilligt, att i nuläget inte påbörja någon planläggning för bostadsbyggnation på Horveryd 2:2.

KOMMUNSTYRELSENS UTSKOTT beslutade under sitt sammanträde också om en rad ärenden som handlade om sådant som lösspringande katter, inköp av strategiska fastigheter, integrationsprojekt i näringslivet och kommande års verksamhetsplan för Sävsjö kommun.