onsdag 17 oktober 2018

Håkan har lagt ett bra förslag till ny kostnadsutjämning

Håkan Sörman och jag vid möte i Sävsjö
DET BLIR MER PENGAR till vår kommun om Håkan Sörman får gehör för sitt förslag!  Håkan, som tidigare var landshövding i vårt län, har haft regeringens uppdrag att se över det viktiga systemet för kostnadsutjämning. För en lika välfärd i hela landet är det helt nödvändigt att det finns ett sådant rättvist system som utjämnar skillnader och tar hänsyn till olika förutsättningar.

I DET NYA FÖRSLAG som Håkan Sörman har presenterat ökar kompensationen för kommuner som tagit emot många flyktingar och i förslaget finns ett starkt landsbygdsperspektiv. Om utredningen genomförs i sin helhet skulle det innebära ett tillskott till Sävsjö kommun på ca 17 miljoner om året. Det skulle vara ett mycket välkommet i de betydligt kärvare tider som väntar framöver.

TYVÄRR TROR jag att det kommer bli en häftig lobbykampanj mot detta förslag. De välmående storstadsregionerna kommer att protestera och det kommer vara viktigt att också vi i landsbygdskommunerna kliver fram och visar hur viktigt det är att det nya förslaget införs. Förra gången ett nytt förslag var på tapeten så gjorde Radio Jönköping P4 med Johanna Linder en morgonsaga utifrån min kamp för bättre utjämning, den kan du höra på följande länk:
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2260&artikel=4951587