tisdag 30 oktober 2018

Granbarkborren fördärvar kommunens skog

Stora områden i Tällevadsskogen är skadad av granbarkborrar
DET ÄR SÅ LEDSAMT att promenera i våra fina skogar och se hur många granar som nu är drabbade av granbarkborren. Idag var jag ute och gick i skogen runt vårt bostadsområde Tällevad och där är stora angrepp av detta förfärliga skadedjur.

IDAG HAR EN av nyheterna varit hur andelen insekter i världen blir allt mindre. I vissa rapporter talas om en 80 procents minskning på 30 år. Det jag märker är hur det förändras. Nya insekter och parasiter kommer till och ökar, som exempelvis fästingar, älgflugor och granbarkborre. Små nyttodjur minskar eller försvinner. En oroande utveckling som förmodligen är förorsakad av klimatförändringar och en hänsynslös exploatering av våra marker.

JAG SAMTALADE på lunchen med Fredrik Svensson, som är ansvarig för skötseln av våra skogar, och han bekräftade problemen med granbarkborren. Nyligen har det tagits ner träd i Sanatorieskogen och snart är det dags att ta bort stora delar av Tällevadsskogen. En tråkig men nödvändig åtgärd på ett idag fantastiskt trevligt strövområde.