onsdag 5 september 2018

Träff om torka med landshövding

Måns Lindell limnolog på länsstyrelsen tog Allgunnen
som exempel när han pratade om
nuvarande rekordlåga vattenstånd
LANDSHÖVDING Helena Jonsson hade till onsdagen kallat till ett möte med länets kommuner, region med flera för att samtala om sommarens torka. Syftet var att utvärdera arbetet som gjorts och skapa en gemensam bild inför hösten.

HELENA GAV BERÖM till allt det fina arbete som utförts under sommaren. Många har varit inblandade och hon tycker att det allt igenom varit fina insatser av rådiga, hängivna och arbetsamma personer utöver hela länet.

DET HAR NU REGNAT men i mätningar kan konstateras att det ännu inte påverkat vare sig grundvatten eler ytvatten i någon större grad. Vid genomgången togs Allgunnens utlopp i Rörvik som exempel på hur lite vatten det är. Just nu har Allgunnen här sin lägsta nivå sedan 1907 och det var då mätningarna började. Vi kommunerna uppmanades att jobba med att skapa robust vattenförsörjning. För att hjälpa bönderna uppmanades vi att inventera var vatten kan hämtas till gårdar som är i riskzon för vattenbrist. Kommunerna uppmanades att handla svenskt kött och att visa omsorg och omtanke om bönder som har svåra tider. Det kändes bra att vi i Sävsjö kommun tagit beslut om svenskt kött redan innan länsstyrelsens uppmaning!