lördag 8 september 2018

Svar på debattartikel om avveckling och utveckling

”POLITIKER AVVECKLAR istället för att utveckla Sävsjö” skriver den anonyma signaturen ”Kommuninvånare i Sävsjö” i fredagens tidning. Insändaren riktar sig till oss Kristdemokrater och pekar särskilt ut mig. Eftersom det inte går att få in något svar i tidningen innan valdagen så väljer jag att istället ge svaret här på bloggen.

”KD MED KOMMUNALRÅDET Stefan Gustafsson i spetsen vill ha mer samarbete med andra kommuner” skriver insändarskribenten. Ja, det är helt riktigt. För mig och oss i Kristdemokraterna är samarbete viktigt. Vi har därför gått i spetsen för att se till att det inom kommunen blir ett betydligt bättre samarbete och samordning av våra verksamheter. ”Mer hängrännor och färre stuprör” har varit ett motto i det kommunala arbetet. Vi har samordnat fastighetsförvaltning, näringslivsarbete, hantering av kommunala fordon, ekonomihantering, personalfrågor med mera. Allt med syfte att bli så kostnadseffektiva som möjligt och därmed få mer resurser till våra hjärtefrågor, skola, vård och omsorg!

”UTFÖRSÄLJNINGEN AV Sävsjö Energi och avvecklingen av verksamheten Vatten och avlopp till Njudungs Energi i Vetlanda” nämns i insändaren som tveksamma exempel på samarbete med andra kommuner. Jag tycker precis tvärtom! Samarbetet inom energiområdet har varit mycket bra för Sävsjö kommun. Allra senast med byggnationen av det nya fjärrvärmeverket Bulten, en satsning på ca 80 miljoner i vår kommun! En omfattande satsning som vi aldrig klarat i egen regi, men som blir möjlig genom mellankommunalt samarbete! På Södra industriområdet har vi dessutom nu fått nya fräscha kontors- och möteslokaler. Mycket bra! Genom vårt nu gemensamma bolag Njudung energi har vi fått mer kompetens och bättre möjlighet att samordna jourverksamhet. När det gäller vatten och avlopp har vi inom detta område stora utmaningar. Ledningsnätet behöver förbättras. Arbetet med reservvatten måste fortsätta och även om det inte blir billigare att just nu göra detta gemensamt så kommer det inte krävas taxehöjningar på det sätt som skulle krävts om vi hanterat denna verksamhet själva.

”ÖVERFÖRMYNDARVERSAMHET SKA FLYTTAS till Vetlanda” är ett annat exempel som nämns. Överförmyndariet kommer samordnas i Vetlanda för hela Höglandet. Vi har de senaste åren sett hur känsligt det är med en så liten men viktig verksamhet som just överförmyndare. När nästan allt vilar på en enda person så blir det stora bekymmer vid sjukdom och semester. Det är också svårt att ha full kunskap inom alla områden. Svårt att bedriva en så viktig verksamhet och ibland mentalt tufft arbete utan kollegor att stödja sig emot. Vi har tidigare samordnat familjerätt för hela Höglandet och det fungerar utmärkt. Med familjerätten som gott exempel tror jag att det kommer bli mycket bra med gemensam överförmyndarverksamhet.

”KRISTDEMOKRATER, MODERATER och Socialdemokrater vill lägga ner demensboende i Rörvik, Stockaryd och Vrigstad och centralisera till Ringgården i Sävsjö” skriver insändarskribenten.
Detta är inte sant. Uppgiften kommer från en felaktig artikel i Smålandsdagblad. I dagens tidning finns en rättelse av denna artikel. Sanningen är att det inte finns någon skiljelinje mellan partierna i Sävsjö kommun i denna fråga. Vi alla har gemensamt enats om äldrefrågorna i ett beslut som togs om äldreplan i fullmäktige i juni. Planen innebär att det ska finnas äldreomsorg i alla tätorter och att det i Sävsjö tätort ska finnas en samlad demensverksamhet för just Sävsjö. Du kan läsa referat från fullmäktigebeslutet och mer om vår syn på äldrefrågorna här på bloggen på följande länk: https://savsjo.blogspot.com/2018/05/fullmaktige-ville-ha-livslust-hela-livet.html

Här nedan kan du läsa debattartikeln från "Kommuninvånare i Sävsjö":