fredag 17 augusti 2018

Vi kan stötta bönder med att bara köpa svenskt kött

FLERA BÖNDER har hört av sig och frågat om det är möjligt för kommunen att under en period bara köpa svenskt kött. Sommarens torka har gjort att det är och kommer bli stor brist på foder. Många bönder ser nu som enda utväg att lämna djuren till slakt. Detta samtidigt som grillförbudet har gjort att efterfrågan på kött under en period har varit rekordlåg och slakterierna har därför ingen möjlighet att ta emot ökande volymer. I värsta fall kan den rådande situationen leda till att man helt enkelt får avliva djuren och skicka dem till destruktion.

REDAN I SOMRAS beslutade vi i kommunen att uppmana alla förvaltningar köpa så mycket svenskt kött som det går inom befintliga, upphandlade avtal. Vi har också funderat på en "Handla hemma kampanj" för att hjälpa till. Inför vårt utskott på tisdag förbereder vi nu ett beslut som innebär att vi uteslutande köper svenskt kött. Jag tycker det är synnerligen angeläget att vi som kommun gör vårt yttersta för att hjälpa våra bönder i denna prekära situation.

FÖR ATT STÖDJA Sveriges bönder kan också du och jag som privatpersoner göra en insats genom att denna sensommar köpa svenskt kött till grillen. Vårt kött är dessutom i världsklass genom vår svenska djurhållning och genom att vi är mycket restriktiva med exempelvis användning av antibiotika. Vi har alla ett ansvar att hjälpa till för att stödja bönderna och därmed skapa en levande landsbygd och en fortsatt bra livsmedelsproduktion i Sverige!

LÄS TIDIGARE inlägg i ämnet på denna länk:
http://savsjo.blogspot.com/2018/07/kop-svenskt-kott-och-ge-bonderna-ditt.html