onsdag 4 oktober 2017

Nyskapande möte med höglandets trähusföretag och omvärldsspaning om tragiken i Las Vegas

Kaj Granath  från högskolan talade om det åldersbeständiga
boendet på vårt möte som denna gång var på
Träcentrum i Nässjö
ERIKA WÖRMAN ÄR en av Sveriges mest nytänkande arkitekter. Hon jobbar för att skapa bättre boendemiljöer och lyfter särkilt fram det viktiga i mellanrummen. Idag var hon inbjuden att vara med på en träff mellan trähusföretagen och oss kommunalråd.
    Det var mycket inspirerande att ta del av hennes förslag att blanda många stilar samtidigt. Hon övertygade med att visa foton på färgstarka hus, vacker arkitektur och blanda det med smala gator, torg och grönytor. Vi fick se en rad boendemiljöer som kändes smakfulla och trevliga. Bostadsområden som andades historia men också nytänkande. Med på dagens möte var också företrädare för Högskolan i Jönköping som berättade om BOOST. Ett projekt som bland annat utvecklar affärsmodeller för bostäder till nyanlända, unga och äldre.

HUSBRANSCHEN ÄR VIKTIG som arbetsgivare för många personer på Höglandet men också för att försörja Sverige med bostäder. Det är för mig som politiker därför viktigt att möta dessa mycket fina företag för att få samsyn och inblick i vad som behövs för att förbättra företagens tillväxtmöjligheter.


EN OMVÄRLDSSPANING:
- Under några dagar har jag genom nyhetsrapporterna följt utvecklingen efter den förfärliga händelsen i Las Vegas, USA. Antalet döda efter masskjutningen vid denna musikfestival centralt i staden har nu stigit till ett 60-tal och hundratals är skadade. Jag känner så starkt med alla oskyldiga offer och alla deras anhöriga i den bottenlösa sorg som de upplever. Det enda jag kan göra är att ta med alla dessa i mina dagliga böner.

För min del väcks också en frustration och ilska över att det finns ledare som inte inser sina problem och gör något. Barack Obama försökte att få till en förändring av USA:s vapenlagar men lyckades aldrig. För den nuvarande presidenten är det otänkbart att införa begränsningar. Donald Trump fortsätter raljera med andra länder och världsledare. Han torgför händelser även i Sverige som ett rent invandrarproblem. Han driver utifrån det ett egoistiskt ”America first” men saknar själv viljan att både se och lösa sitt egna lands bekymmer. Detta känns idag så tragiskt och motbjudande.