söndag 17 september 2017

Jubileum för vital 90-åring och spaning om kyrkoval

Foto från dagens tal i Pingstkyrkan Vrigstad
MED EN FANTASTISK körsång och glädjefull dans av barn inleddes dagens 90-års jubileum för Vrigstad Pingstkyrka. Att mitt i denna härliga feststämning få vara med på ett hörn för att hålla ett tal till församlingen och framföra kommunens gratulationer kändes som en stor förmån.

I MITT TAL lyfte jag fram församlingens betydelse för Vrigstad och ortens utveckling under de 90 åren. Jag betonade hur mycket församlingens barn- och ungdomsarbete betyder. De senaste årens arbete för asylsökande och nysvenskar nämndes också.

JAG GAV NÅGRA personliga reflexioner från när jag 1986 var med och i Pingskyrkan Vrigstad ordnade Cross Gospel. Detta var ett arrangemang som gjordes tillsammans med Vrigstad Motorclubb som det året hade en VM-deltävling för 125cc på Hagabanan utanför Vrigstad. Cross Gospel blev startpunkten för det som sedan kom att kallas kommunkören och så småningom gospelkören XL.

FÖR SÄVSJÖ KOMMUN överlämnades en orkidé och till den ett kort som undertecknats av mig, fullmäktiges ordförande Per Danielsson och kommunchef Jan Holmqvist. På kortet fanns också noterat att vi överlämnar en jubileumsgåva till församlingens barn- och ungdomsverksamhet. Kortet hade följande hälsning "Vi uppskattar att ni är en öppen och positiv mötesplats som tydligt står upp för alla människors unika och lika värde. Sävsjö kommun gratulerar till ert 90-års jubileum och önskar er lycka till med det fina arbetet också framtiden!"

DAGENS OMVÄRLDSSPANING:
- Idag är det kyrkoval och de första rapporterna med valresultat börjar komma.
 Jag är själv inte medlem i Svenska kyrkan och får därför inte heller rösta. Av respekt för Svenska kyrkan anser jag inte att det är rätt att vara medlem när jag har mitt engagemang och medlemskap i en annan kyrka, för min del frikyrkoförsamlingen i Stockaryd. Men jag tycker Svenska kyrkan är viktig och önskar den alla framgång i sitt arbete.
    Jag följer förstås debatten inom Svenska kyrkan med stort intresse. Jag är en stor demokrativän men tycker det är helt fel att en religiös församling ska styras och kontrolleras av politiska partier. En kristen kyrka ska finnas till för alla och förkunna ett fritt, kristet evangelium utan styrning av politiska partier och program. Nu är det som det är och jag hoppas innerligt att dagens val medverkar till att Svenska kyrkan får in personer i ledningen som gör den till en ännu starkare trosgemenskap. En plats där människor kan känna sig hemma och få vägledning i tron på Jesus Kristus.