måndag 21 augusti 2017

ICA, SKL och Swedbank visar god utveckling i Sävsjö

Vi har byggt snabbt bredband på landsbygd men
inte lika offensivt i kommunens tätorter.
Här behövs mer satsning under kommande år.
I KOMMUNLEDNINGEN samtalar vi om att planera investeringar i skolor, äldreomsorg och kommunal verksamhet med bättre framförhållning. För att lyckas med det behöver kommande investeringar utgå från ännu bättre underlag och statistik. Exempelvis bör vi ha koll på hur många barn som kommer behöva förskola och skola. Vi behöver veta hur många äldre som kommande år förväntas ha behov av äldreomsorg. Det är också viktigt att kunna utgå från korrekt statistik för att göra rätt satsningar för företagande och tillväxt.

VÅR UTVECKLINGSCHEF tipsade om att samarbetsprojektet "Arena för tillväxt" ger ut bra sammanställning av statistik. Det är Swedbank, ICA och SKL som tillsammans med Sweco tar fram en rapport varje år som kallas "Sveriges nya geografi”. Denna redovisar framförallt hur det går för Sveriges kommuner utifrån en tillväxtaspekt.

STATISTIKEN I DEN NYA VERSIONEN "Sveriges nya geografi 2017" visar att Sävsjö kommun klarar sig bra inom de flesta områden och har även förbättrat sig i relation till tidigare år. Vi har en bra befolkningstillväxt, näringslivet är inte särskilt sårbart, kommunens ekonomi har stärkts och utvecklas väl, många tar gymnasieexamen, vi har en väl fungerande avfallsåtervinning. På de flesta områden ligger vi på den övre halvan av Sveriges kommuner.

SNABBT BREDBAND ÄR ETT OMRÅDE där vi enligt statistiken lyckats väl på landsbygd men där vi inte ligger så bra till i kommunens tätorter. Detta ger oss anledning att framöver satsa mer på bredbandsutbyggnad i synnerhet i våra stora tätorter Sävsjö, Vrigstad, Stockaryd och Rörvik.