torsdag 30 mars 2017

KOM HIT gav inspiration, kunskap och möten

Varg Gyllander talade om krishantering
Det blev en dag full av spännande föreläsningar, utställare så väl som möten mellan politiker och tjänstemän när det idag var Höglandets inspirationsdag på Olsbergsarena i Eksjö. Det var andra gången som Höglandets IT arrangerade dagen och gensvaret var stort.

DET SENASTE INOM TEKNIK presenterades av en rad utställare och det är enormt vilken utveckling som sker både inom hårdvara och mjukvara. Jag fick bland annat en presentation av nya hybriddatorn HP Elite och fick se och testa en surfplatta som samtidigt var en avancerad dator i samma maskin.

FÖRELÄSNINGARNA GAV STOR BEHÅLLNING. Jag lyssnade till Göran Adlén som är trendspanare, Eleonore Hammare jobbar som VD på D-Data och har erfarenheter av digitalisering inom vården.
    Det som gav allra mest användbar kunskap för mig var att lyssna till Varg Gyllander som delade med sig av sina erfarenheter från att ha arbetat med krishantering inom polisen, både som presschef hos Stockholmspolisen och på Rikskriminalen. Hans menade att kriser består av rädsla och måste bekämpas med kärlek och humor. Krishantering kräver dessutom en sund intern kultur, ett öppet och ärligt sinnelag och en stor portion förståelse. Han berättade om flera händelser där han själv varit inblandad som exempelvis kravallerna i Husby och skandalen med romregistret.

KRISKOMMUNIKATION handlar om relativt enkla sanningar och kan enligt Varg Gyllander skalas ner till ett antal användbara metoder. Metoder som passar alla och som är lätta att förstå. Han delade med sig av sina sju egna metoder som han testat att de fungerar i praktiken. De kallas för Pixel, SOS, Hjärta, Scout, Judo, Telegram och Guldfisk.
    Dessa gick ut på att alltid ha flera talespersoner, säkerställa objektiv sanning, alltid vara förberedd, använda snabba korta korrekta meddelanden i kända informationskanaler. Framförallt viktigt att alltid visa hjärta och medkänsla med de som är drabbade och hur illa det än är måste det också finnas utrymme för humor.

KOM HIT 2017 blev en riktigt bra inspirationsdag. Tack alla som varit med och ordnat detta mycket fina och välplanerade arrangemang, jag ser redan fram emot KOM HIT 2019!