tisdag 10 januari 2017

Celebration och Livsmedelsbutik angeläget för kommunstyrelse

Sävsjö Celebration ett av ärendena på dagens KS
På bilden när Jill Jonsson medverkade ett tidigare år
Det allra viktigaste för att en bygd ska kunna utvecklas är att det finns tillgång till grundläggande service.  Sedan flera år har det därför i vår kommun varit stort bekymmer att Rörvik saknat livsmedelsbutik. Men nu ska det bli ändring på det!

Länsstyrelsen, Landsbygdsmentorerna och Sävsjö kommun kommer under våren genomföra ett samarbete som gör det möjligt att fräscha upp och iordningställa lokalen, där "Glimten" tidigare fanns. Landsbygdsmentorerna står för rådgivning och hjälp till den nya handlare som ska bygga upp den nya butiken. Länsstyrelsen finansierar investeringarna tillsammans med fastighetsägaren. Sävsjö kommun står för ett tillfälligt lånelöfte för att det ska finnas medel under renoveringstiden. Hoppas nu innerligt att allt ska gå i lås och att det under våren ska öppna en livsmedelsbutik i Rörvik. Sedan är det upptill Rörviksborna själva att visa engagemang för sitt samhälle genom att också handla i den nya butiken om de vill att den ska finnas kvar!

Under bara några veckor har en ny utvecklingsplan presenterats för Rörviksborna så väl som blivit beslut om vägplan för ny gång- och cykelväg vid bron utmed Allgunnen. Dessutom har Rörvikshus utsetts till att levererat årets hus. Roligt med alla positiva nyheter om Rörvik just nu!

Hans Ihreståhl en av nyckelpersonerna bakom den stora festivalen Sävsjö Celebration var med på kommunstyrelsen idag och han gjorde en föredömlig redovisning både av de arrangemang som genomfördes under 2016 men berättade också om planerna som finns för detta år. Efter redovisning och överläggningar beslutade en enig kommunstyrelse om att utöka bidraget till 300 tusen för årets arrangemang.

Det är nu tre år som den stora festivalen Sävsjö Celebration har genomförts. Det har förstås inte varit utan bekymmer, men festivalen har blivit populär och samlade senaste året 6000 besökare. Festivalen marknadsför Sävsjö kommun på ett utmärkt sätt och förstärker än mer bilden av attraktivitet. Samarbetet med föreningslivet har därtill gett tillbaka över en halvmiljon till de föreningar som varit med och arbetat ideellt. Jag är mycket nöjd med att festivalen fortsätter och blir en god tradition i Sävsjö. Jag har nu bokat in festivaldagen 19 augusti i kalendern, gör det du också!

I övrigt beslut om att kommunen ska öka engagemang och utbildning för FN:s barnkonvention. Det blev också beslut om byggnation av en ny förskoleavdelning vid Paletten i  Vrigstad.

Helt klart blev det idag en riktigt bra start för kommunstyrelsens arbete under 2017!