lördag 17 december 2016

Jordärtskockor nyttigt och gott

Blev idag jordärtskockssoppa till lunch! Några i familjen skulle äta julbord framåt kvällen och då passade soppa perfekt som lunch. Det är riktigt gott och ganska enkelt att fixa. Har du smakat någon gång? Om inte så rekommenderar jag att prova att göra denna soppa som, rätt tillagad, är jättegod och har en aromatisk, karaktärsfull smak. Om du, som vi, odlar dessa jordärtskockor själv är det en fantastisk känsla att även nu mitt i december kunna gå ut i trädgårdslandet för att i den frusna och hårda jorden gräva fram dessa delikatessknölar.

Jordärtskockor, denna säregna växt, är flerårig, vacker och släkt med solrosen. Den är enormt nyttig eftersom den är rik på fibrer och vegetabiliskt protein samt Kalium C-vitamin och K-vitamin, mineraler och innehåller ämnet inulin vilket gynnar tillväxten av bra tarmbakterier. Den sägs även sänka det onda kolesterolet och har en renande effekt på kroppen. Hör och häpna, en del menar att man även kan använda jordärtskockor för att ta bort rynkor, men då genom att göra en kräm som man lägger utanpå på huden!

Vill du prova att göra vår goda jordärtskockssoppa kommer här nedan receptet till cirka 4 portioner:

500 gram jordärtskockor
3 potatisar
1 vitlöksklyfta
1 matsked smör
1 ½ dl vitt matlagningsvin
½ liter vatten
3 matskedar kycklingfond
3 dl grädde
salt
peppar

Till garnering kan används någon färsk kryddväxt och klippt stekt bacon

Så här gör du:
1) Skala jordärtskockorna och potatisen. Skär i bitar, finhacka/pressa vitlöken.

2) Fräs ingredienserna i smör i en kastrull.

3) Häll över vinet och låt koka ihop i en minut. Tillsätt vatten och lägg i buljongtärningarna. Rör om. Låt koka i 15 minuter, tills allt är mjukt.

4) Mixa soppan. Rör om i grädden och värm. Smaka av med salt och peppar.

5) Garnera med färsk krydda, exempelvis timjan, baconbitar och svartpeppar.

Lycka till!