fredag 25 november 2016

Trädgårdsstäder för mer bostäder

Nytänkande inspel av Gustaf Edgren och Jerker Söderlind
Trädgårdsstäder istället för villamattor och miljonprogram? Hur kan vi tillmötesgå stort behov av mer bostäder samtidigt som människor är olika så väl som har olika önskemål och drömmar?

Sedan 2008 leder jag ett nätverk på Höglandet med VD:ar för trähusföretagen och vi som har uppdraget att vara ordförande i kommunstyrelser. I dag träffades vi på Träcentrum i Nässjö för samtal om "Trädgårdsstäder". Speciellt inbjudna gäster var Gustaf Edgren, Trä och möbelföretagen, och Jerker Söderlind, Stadsliv AB.

Egentligen handlar idén om trädgårdsstäder om att gå tillbaka till sekelskiftets egnahemsrörelse. Målet är att det även i stadsmiljö ska bli möjligt för vanliga hushåll, som inte har en förmögenhet eller hög inkomst, att  kunna skapa sig en egen bostad. Detta både för att skapa trivsamt boende men också för att skapa attraktiva städer och bostadsområden. Men också undvika allt för stor andel serieproducerade lägenhetshus, moduler eller nya miljonprogram med tråkiga hyreshusområden. Det kan vara lägenheter i tät stadsmiljö eller ett eget hus med liten tomt och närhet till kollektivtrafik.

Vi samtalade om möjligheten för trähusföretagen på Höglandet att samarbeta för att gemensamt kunna erbjuda en Trädgårdsstad till intresserade kommuner med stor bostadsbrist. Kanske tillsammans skapa trädgårdsstad med 100 hus och i detta också innefatta förskolor med mera.

Vi samtalade också om att skala ner idén för att applicera som bostadsområden i mindre kommuner, som Sävsjö. Johan Palm på Träcentrum, Anders Isaksson Smart Housing och Ola Adolfsson Flexator kommer jobba vidare med idén och förbereda kommande möte som planeras efter nyår.

Trähustillverkning en viktig del av vår arbetsmarknad. Bara i Sävsjö kommun finns sex stora trähustillverkare. Trähusbranschen är också viktig för att klara försörjningen av bostäder i Sverige. Det är riktigt roligt att få vara med som en liten kugge i ett kreativt arbete tillsammans med kollegor och företrädare för en offensiv och nytänkande trähusbransch!