onsdag 12 oktober 2016

Nu har ministern svarat, håller helt med Sävsjö

"Tack för ert brev angående flyktingsituationen i Sverige och för det ansvar ni tagit i mottagandet för nyanlända. Regeringen delar er uppfattning i dessa frågor och är väl medveten om den problematik ni beskriver." Så här inleder Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson sitt svar på en skrivelse som skickades från oss tidigare i år.

Även om ministerns svar dröjt så är det trevligt att ministern svarar. Förstås särskilt tillfredsställande att han delar vår uppfattning om att kommunerna bör ges långsiktiga planeringsförutsättningar och rimlig ekonomisk ersättning för att kunna ordna mottagande av nyanlända på bra sätt.

Sedan vi skickade skrivelsen har regeringen aviserat att de har för avsikt att tillföra kommunsektorn 10 miljarder kronor årligen. För oss i Sävsjö kommun innebär det ett tillskott årligen med för 2017 24,5 mkr, 2018 24,5 mkr, 2019 19,8 mkr och 2020 15 mkr. Även om denna ersättning naggas i kanten av minskad ersättning för mottagande av ensamkommande barn och genom justeringar i utjämningssystemet är det ett rimligt tillskott utifrån det stora arbete, med mottagande av nyanlända, som utförs i vår kommun. Regeringen har också ställt ökade krav både på migrationsverket och på de som tänker lämna anbud för boende av flyktingar om att de i förväg måste informera kommunen. Detta är bra steg i rätt riktning för att ge bättre planeringsförutsättningar.

Inflödet av flyktingar i Sverige är nu mycket lägre än tidigare. Detta på grund av de kraftiga åtstramningar som beslutats. Flyktingsituationen i världen har dock inte förbättrats utan tvärtom försämrats än mer. Det är minst sagt nedslående att i dagliga nyhetsflödet få del av alla dessa avskyvärda krigshandlingar och människor som under enorma umbäranden försöker fly för att rädda sina liv. Självklart måste vi i Sverige ta vår del av ansvaret för männikor i nöd och ha en bra ordning för hur mottagande ska ske om det uppstår nya akuta flyktingströmmar in i Sverige. Det är därför bra att vår skrivelse haft avsedd effekt. Utifrån dagens svar från Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson förutsätter jag att regeringen kommer tillse att vi också framöver får bra planeringsförutsättningar och rimlig ekonomisk ersättning för vårt ansvarstagande för flyktingmottagande!

Vill du läsa tidigare blogginlägg om skrivelsen till Morgan Johansson kan du klicka på följande länk: http://blogspot/vi-vill-se-handling-morgan

Vill du läsa dagens svar från Justitie- och migrationsministern kan du klicka på läs mer: