onsdag 26 oktober 2016

Viktigt kunna erbjuda bredband till alla

Att bygga ut bredband är kostsamt men vi har i vår kommun under många år prioriterat detta arbete och enhälligt ställt upp på en offensiv utbyggnad. Satsningen har möjliggjorts genom att energiskt söka stöd och bidrag exempelvis från det landsbygdsprogram som länsstyrelsen administrerar.  Vi har lyckats väl och jag är nöjd med att vårt eget bredbandsbolag Savman hittills kunnat göra investeringar i landsbygdsfiber med över 20 miljoner. För detta har stoppats in en egen insats på endast dryga miljonen, bra jobbat!

Nu har staten dragit i bromsen och möjligheterna att få stöd har radikalt försämrats. I dag har jag jobbat med hur vi utan statligt stöd ändå ska kunna fortsätta utbyggnaden av fiber. Min slutsats är att det finns ingen annan väg än att ge vårt bredbandsbolag, Savman, utrymme för ökad upplåning för att möta den efterfrågan som finns just nu. Vi måste samtidigt börja ett arbete för att bredda bolagets utbud av tjänster och kanske se över avskrivningstakten på gjorde investeringar. Detta för att skapa långsiktiga ekonomiska förutsättningar för bolagets verksamhet.

Vi håller nu på med ett omfattande arbete inom kommunkoncernen med översyn av processer, effektivisering och samordning. Jag tror att vårt Savman också ska inordnas i detta arbete och kan bidra med viktig kompetens och nytta. Ett sådant ökat samarbete kan då också stärka Savmans ekonomiska möjligheter att långsiktigt leverera tjänster av hög kvalitet och till konkurrenskraftigt pris till hela Sävsjö kommun.

Jag är helt övertygad om att snabbt bredband och då framförallt med fiberteknik är nödvändigt för fortsatt tillväxt och god befolkningsutveckling. Detta bevisas bland annat av att efterfrågan på snabbt bredband ökar allt mer både från privatpersoner och företagare. Så viktigt att vi jobbar vidare på att kunna erbjuda bredband till alla!