tisdag 4 oktober 2016

Företagsbesök, pengar, motionsspår, kris och turbin

Kommunstyrelsen spanade in intressant spårstoppare
Skruf Snus blev första anhalt när kommunstyrelsen i Sävsjö började dagen med företagsbesök.  Efter besöket på Skruf gick resan gick vidare till Ostkaksbageriet i Vrigstad och Vrigstad Svets och Mekaniska, VSM.  Besöken förstärker bilden av det goda läget i kommunens företag men också svårigheten att rekrytera den personal som behövs för fortsatt utveckling.

Under eftermiddagen informerades om den positiva utvecklingen i en nationell miljörankning och diskuterades kommunens ekonomiska läge utifrån den upprättade delårsrapporten. Det beslutades om ett medborgarförslag som föreslår upprustning av motionsspår runt Eksjöhofgårdssjön. Kultur- & fritidsnämnden har tittat närmare på frågan och bestämt sig för att efterhand göra förbättringar av detta populära stråk där många såväl joggar som promenerar.

Det beslutades om en plan för hantering av extraordinära händelser och en särskild kriskommunikationsplan. Är viktigt att ha en tydlig ordning för hur information och kommunikation hanteras vid en extraordinär händelse eller annan allvarlig störning. Räddningstjänsten har vid de senaste tillsättningarna av deltidsbrandmän i Stockaryd haft problem att rekrytera behövd personal. Med anledning av detta godkänns att det geografiska området utökas till att också gälla Vrigstad. För att kunna genomföra denna utökade organisation avdelades pengar till ytterligare en så kallad FIP-bil.

Det har varit möten mellan Stiftelsen Komstad kvarn och kommunledningen om hur de ska kunna finansiera nödvändig reparation av den skadade turbin som behövs för att kunna hålla igång vattenkraften. Kommunstyrelsen beslutade om bidrag med 35 000 kronor.