torsdag 15 september 2016

Uppmärksamma och uppmuntra goda exempel på integration

Ett besök tidigare i år på den svenskaundervisning som
Rolf Sjöö har på Granbackens asylboende
Föreningar, kyrkor, företag och samhälle har tillsammans skapat en god anda och många initiativ som bidrar till att Vrigstad är ett synnerligen gott exempel på hur man kan skapa trygghet, tolerans och integration för människor från andra länder!

Integrationen av nyanlända är nu en av de absolut största utmaningarna. Sävsjö kommun är en av de kommuner i Sverige som tagit störst ansvar för att ta emot nyanlända och stora insatser görs tillsammans med civilsamhället. Det är viktigt att både uppmuntra och uppmärksamma goda exempel väl fungerande integration. Jag har noterat det goda arbete för integration som just nu görs av många i Vrigstad. Att så många föreningar, företag och kyrkor tillsammans med kommunen och andra offentliga aktörer gör insatser skapar tillsammans en helhet som är något utöver det vanliga. Jag har därför idag till Region Jönköpings län skickat in en nominering där jag föreslår att Vrigstad samhälle utses till mottagare av Folkhälsopriset 2016!

Här nedan kan du läsa hela motiveringen:


Sävsjö 20160915

Vrigstad samhälle nomineras till 2016 års folkhälsopris!

Föreningar, kyrkor, företag och samhälle har tillsammans skapat en god anda och många initiativ som bidrar till att Vrigstad är ett synnerligen gott exempel på hur man kan skapa trygghet, tolerans och integration för människor från andra länder!

Integrationen av nyanlända är en av de absolut största utmaningarna just nu. Sävsjö kommun är en av de kommuner i Sverige som tagit störst ansvar och stora insatser görs i hela kommunen. Tillsammans med civilsamhället och andra offentliga aktörer görs ett stort, viktigt arbete. Ett exempel där utmaningen är särskilt stor är inom förskola och skola där idag var femte elev är nyanländ. Ordnandet av lämpliga lokaler och rekrytering av behörig personal är just nu en av de riktigt svåra uppgifterna. I det dagliga arbetet har lärare och förskollärare en tuff och många gånger ansträngd situation, men gör trots det varje dag fantastiska insatser.

Vrigstad är ett av kommunens samhällen där det tagits emot en stor del nyanlända. Det är imponerande att se hur det genom mångas engagemang skapats en positiv anda och många bra aktiviteter. Asylboendet på Granbacken drivs av lokalt företag som började sin verksamhet med ett offentligt möte där ägarna transparant och ärligt redovisade precis hur det skulle fungera. De redovisade ekonomi, bemanning och aktiviteter. Många samhällsbor gästade mötet, fick sina frågor besvarade och ett förtroende för det asylboende som skulle startas. Det skapades därmed redan från början ett engagemang som gjorde att flera också visade intresse att frivilligt hjälpa till med aktiviteter.

Föreningarna i samhället gör en stor insats.  Vrigstad IF sköter numera sin fotbollsplan med hjälp av asylsökande som därigenom får en meningsfull uppgift. Vrigstadhemmet som drivs av IM, Individuell människohjälp, har numera integration som ett fokus för sin verksamhet. Kyrkorna på orten gör stora ideella insatser med språkundervisning och stickcafét Joystick som goda exempel.
Inom företagen har Lundbergs Pressgjuteri varit med som en samarbetspartner i att skapa det banbrytande projektet Ingjuta. Ett projekt där nysvenskar och personer långt från arbetsmarknaden via projektet kommit in på arbetsmarknaden och blivit en del i företagens personalrekrytering. Ingjutametoden har skapat uppmärksamhet över Sverige och nu görs i Vrigstad ännu ett nytt liknande projekt där Smålandsvillan är initiativtagare. Personalchefen på företaget har själv erfarenhet som invandrare och har gått hela vägen från SFI till att idag vara en av företagets nyckelpersoner.

Vrigstad samhällsförening har gjort en stor insats för att skapa vi-anda i samhället och ordnat evenemang och aktiviteter som har fått mycket uppskattning och stor uppslutning. På självaste nationaldagen var en del av programmet mat från olika kulturer och ett av inslagen arabisk dans. Som ett resultat av alla aktiviteter har det skapats personliga och goda relationer mellan människor på orten. Det finns idag många exempel på att människor från andra länder inte bara blir integrerade utan också inkluderade i samhället!

Vrigstad samhälle är ett mycket positivt exempel för hela regionen! De har visat att när människor med traumatiska upplevelser kommer till oss och blir schysst bemötta så skapar det trygghet.

De har visat att när vi som svenskar blir av med misstänksamhet och istället med en positiv attityd ser nya människor som en tillgång gör det att också vi själva mår väl.

Allt goda exempel på folkhälsa!

Utifrån ovanstående motivering föreslår jag

att Region Jönköpings län utser Vrigstad samhälle som mottagare av 2016 års folkhälsopris, samt

att folkhälsopriset utbetalas till Vrigstad samhällsförening för att de ska kunna använda prissumman till gemenensam aktivitet i samhället.

För välfärdsrådet i Sävsjö kommun

Stefan Gustafsson