torsdag 8 september 2016

Tråkigt varsel i Rörvik, strategi och fattigdomsbevis

Foto från näringslivsdag på Rörvik Timber
Tråkigt besked idag att ett 15-tal personer varslas om uppsägning vid sågverket i Rörvik. Den första september tog ATA-Timber över sågen och vi ser nu att man valde att snabbt vidta åtgärder för att få stopp på förlusterna och börja resan mot lönsamhet i verksamheten. Är förstås tufft för de som nu förlorar jobbet men åtgärder var nödvändiga och förväntade. De anställda som jag talat med tycker det trots allt känns som företagets nya ledning är seriös och besjälad av att göra något riktigt bra av sågverket i Rörvik. Omstrukturering av verksamheten med nya produkter, fler kunder och minskad personalstyrka gör att sågverket kan överleva. Jag tycker det, trots bistra besked idag, känns bra att sågen i Rörvik lever vidare och att 35 arbetstillfällen blir kvar i samhället! Läs mitt tidigare inlägg om ATA och Rörvik här: savsjo.blogspot.se/bra-med-ata-timber

Har för min del ägnat en heldag på Träcentrum i Nässjö och där haft en strategidag med Höglandets kommunalförbund. I dag talat om de utmaningar vi har i kommunerna och vilka omvärldskrav vi ska förhålla oss till. Vi har i våra fem kommuner samma svåra uppgift att för varje år försöka leverera mer välfärd med allt mindre resurser. Ett viktigt verktyg för att klara detta är att försöka bli effektivare genom att jobba med digitalisering. Ett ytterligare skäl att jobba med digital utveckling är att i synnerhet yngre generationer efterfrågar kommunal service 24 timmar om dygnet 7 dagar i veckan.

Läser att det idag blivit klart att Sara Skyttedal blir kommunalrådskollega i Linköping. Sara är en skicklig politiker och det är roligt att hon nu engagerar sig i kommunpolitik! Måste samtidigt tillstå att jag tycker det är ett stort fattigdomsbevis när den ena partiavdelningen efter den andra inte anser de trogna kommunpolitikerna, som kämpat och stretat i många år, som kompetenta nog för att axla ansvar i sin egen kommun. Måste kännas konstigt att när det mest hedervärda uppdraget blir ledigt rekryteras en extern proffspolitiker som saknar förankring bland medborgare och politiker i kommunen. Men ingen skugga ska falla över Sara Skyttedal för detta, så grattis Sara till ditt nya förtroendeuppdrag!