måndag 12 september 2016

Bra reportage om nyanlända i skolan

Lyssna gärna på radions
reportage om hur  ojämn
fördelning av nyanlända
påverkar skolan
Vaknade abrupt idag av att på klockradion höra mig själv tala om den höga andelen nyanlända elever i vår kommuns skolor. Det var programmet P1-morgon som sände utdrag ur ett större reportage om hur flyktingströmmarna påverkar skolor i glesbygd. De delar av reportagen som är i vår kommun har gjorts av Alexandra Svedberg. Medverkar gör också läraren Sylvia Swerlander och Skolchefen Stefan Claesson. I vår kommun är var femte elev nyanländ. I radion berättar vi om det stora jobbet med att ordna med lokaler och behörig personal för att också dessa barn ska få förskola och skola. Tycker det är bra att radion sätter fokus på detta område och visar vilken enorm arbetsinsats som görs i många kommuner men också visar hur ojämnt fördelningen av ansvaret för nyanlända är! Något jag, i en hitills obesvard skrivelse, uppmärksammade Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson på redan i februari.  Mer om skrivelsen på denna länk: savsjo.vi-vill-se-omedelbar-handling-morgan  På följande länk kan du höra det stora reportaget i P1 om hur flyktingsströmmar påverkar skolor:http://sverigesradio.se/flyktingar och skolor

I övrigt har vi idag haft beredning inför kommande omgång av kommunstyrelseärenden. Närmast kommer vi på tisdagens utskott ägna en hel del tid åt att samtala om strategiska frågor.

Livet är en härlig blandning av stort och smått! Har några dagar haft bekymmer med en irriterande mus som lämnat spår lite här och där på min expedition i kommunalhuset. Är så innerligt tacksam för att denna idag på morgonen kunnat fångas in! Det är nu kallare på nätterna och möss och råttor söker sig in i husen. Tänk på att inte lämna dörrar och fönster öppna under en period framöver!