torsdag 4 augusti 2016

Sluta fega, visa civilkurage!

Jag blir oerhört upprörd över att unga flickor upprepade gånger blivit ofredade och utsatta för övergrepp av gäng med unga pojkar i grannkommunen, Nässjö. Det är hemskt att det har kunnat ske mitt på dagen, att människor bara fegt har vänt blicken åt ett annat håll när det borde varit en ryggmärgsreflex att reagera och agera. Nu är det nog, vi har alla ett ansvar att kliva fram och sätta stopp! Vi har en stark moralisk plikt att ingripa när en medmänniska är i nöd eller fara!

När nu bevisligen inte människor gör en insats tycker jag det är dags att damma av Göran Hägglunds förslag om en civilkuragelag. Sådana lagar finns i många andra länder bland annat i Finland, Norge och Danmark. Den som bara står och ser på, när någon våldtas eller misshandlas, ska kunna dömas till böter eller upp till två års fängelse. Även en statlig utredning föreslog en sådan lagstiftning redan 1996 men inget har hänt.

En lagstiftning är en tråkig nödlösning,  det som framförallt  behövs är ett varmare samhällsklimat där vi människor bryr oss mer om varandra. Vi behöver känna att vi är många som står upp för goda värden och för ett tryggt samhälle. Då blir det också lättare att som enskild individ våga ingripa eftersom jag kan räkna med stöd från andra och inte står där ensam i en hotfull situation.

I de aktuella Nässjöexemplen borde det varit självklart att många rusat till för att hjälpa de utsatta flickorna och för att mycket resolut visat de asylsökande pojkarna att deras beteeende är fullständigt oacceptabelt i Sverige.

Sluta fega, visa civilkurage!