onsdag 13 juli 2016

Turbulent brittisk politik bäddade för Theresa May

I dag haft en ledig dag och ägnat tiden åt att reparera den finurliga mekanismen för en påskjutbroms. Under tiden jag pysslat med bromsen har jag lyssnat på min engelska favoritradiostation, UCB.

Dagens nyhetssändningar och reportage har präglats av skiftet på brittiska premiärministerposten. Intressant att lyssna till hur britterna resonerar, vad de har för farhågor och förhoppningar. Det lyfts som stort är att det för andra gången är en kvinna på denna post. Det har varit mycket jämförelser mellan nyvalda Theresa May och Margaret Thatcher. Det har också diskuterats om hennes sociala engagemang och om hon ska lyckas förändra den lite snobbiga image som hennes konservativa parti Tories har. Kan detta bli ett mer socialt ansvarstagande parti som är för alla? Britterna lägger stor vikt vid hennes värdegrund. Detta utifrån utifrån att hon är uppväxt och fostrad i ett enkelt prästhem, hon deklarerar sig som bekännande kristen och är medlem i Engelska kyrkan.

Det har varit oerhört stökigt i engelsk politik efter beslutet att lämna EU. Theresa May har stor erfarenhet av politiskt ledarskap, sägs ha hårda nypor, lite tråkig men en erkänt energisk arbetshäst. Jag tror att britterna efter all turbulens nu längtar efter lugn och stabilitet och då kändes Theresa May som ett tryggt och säkert val. Ska bli mycket intressant att följa utvecklingen framöver, utmaningarna för Theresa May är stora.