lördag 16 juli 2016

Ständiga demokratiangrepp visar en allt osäkrare värld

Glada männikor på Taksimtorget i Istanbul firar att militär-
kuppen slagits ner och den sköra demokratin lever vidare.
Efter att sent igår kväll kommit tillbaka till vår husvagn, efter en dag med rundresa till olika småländska besöksmål, började de första nyheterna från kuppförsöket i Turkiet att ”flashas” ut i min smartphone.  Allt intensivare kom nyhet efter nyhet.

Dramatiken var stor och jag följde i direktsändning under natten hur soldater öppnande eld rakt in i en fredlig folkmassa, såg hur militärer trängde sig in för att ta över nyhetskanaler. Känslan av olust och obehag växte sig allt starkare ända fram på morgon. Vart är världen på väg? Har knappt kommit över de chockerande bilderna från terrorangreppet i Nice och nu försök till militärkupp i Turkiet. Våld, oförsonlighet och hänsynslöshet verkar eskalera dag efter dag. Ber och tänker på alla dessa som helt i onödan dödas, familjer och barn som känner ångest och otrygghet i det som sker. Hemskt.

Under dagen har kuppen slagits ner och den, trots allt, demokratiskt valde Erdogan har återtagit kontrollen i landet. Så bra att alla partier i parlamentet samlats och enigt fördömt kuppförsöket. Känns så befriande att i kväll se glada människor som samlas på Taksimtorget i Istanbul för att glädjas över att demokratin verkar ha segrat denna gång!

Nu befaras i nyhetsrapporteringen utrensningar och ännu större begränsningar för media. Kanske kommer Erdogan ta kuppen som förevändning för att stärka sin makt än mer. Risken är uppenbar att religionsfriheten och det öppna samhället hamnar under ännu mer press i Turkiet. Men vad vet jag, egentligen? Jag anar bara att världen tråkigt nog sammantaget blev ännu lite mer osäker dessa dagar som vi kommer minnas länge.