tisdag 19 juli 2016

Sävsjö har varit, är och ska förbli en trygg kommun

Skriver här ett avtal med poliserna Christian Winkler och
Anders Sjöö om nära samverkan för att skapa en
lugn, säker, trygg kommun
I lördags brann en bil i Sävsjö och genast börjar det cirkulera rykten och påståenden på sociala medier om ”hur otryggt det har blivit i Sävsjö”. En del menar sig veta att den ”hemska utvecklingen beror på alla invandrare” Ser också att det finns de som säger att ”nu räcker det” och är ”beredda att agera själva”. Måste tillstå att jag tycker det är obehagligt hur snabbt det i digitala media skapas "sanningar" och att människor säger sig vill ta lagen i egna händer helt utan grund i verkliga fakta.

Låt mig vara tydlig med att kriminalitet och olika former av brott aldrig kan accepteras. Men trots det sker brottslighet även i vår kommun. Nästan alltid har det någon koppling till missbruk och droger. Arbetet för att vi ska vara en trygg och säker kommun sker med hög prioritet, i nära samverkan mellan oss i kommunen, polisen och civilsamhället.

För oss mycket viktigt att bygga arbetet för en trygg kommun på fakta. Intressant är att verkligheten visar att vår kommun inte alls någon trend av brottsökning. Antal anmälda brott om våld i offentlig miljö var under perioden 1/1-19/7 på medel jämfört med de senaste 6 åren. När det gäller misshandel, olaga hot, ofredande med mera så är det en minskning med hela 16 procent.  För oss låga tal och det finns inga tendenser att det ökar. Dessutom är det värt att notera att det finns inget som visar att det sker ökad brottslighet kopplat till invandrare eller asylsökande.

Nästa gång du tar del av påståenden på sociala medier om att brottsligheten i Sävsjö ökar kan du nu hänvisa till fakta och tala om att det faktiskt är fel! Sävsjö har varit, är och ska förbli en trygg kommun!