söndag 10 juli 2016

Grattis Portugal, men Island EM:s sanna vinnare

Vi var ikväll ett gäng samlade runt TV:n för att följa rysaren när Portugal till sist vann över hemmanationen Frankrike! Portugal tog därmed hem sin första efterlängtade internationella mästerskapstitel genom att vinna fotbolls EM 2016. Gläds med Portugal som trots att man tidigt blev av med sin stjärna Ronaldo ändå, genom en stor laginsats, kunde ta hem segern.

Även om Portugal gjort en stor insats så är det Island som för mig är de verkliga vinnarna! Deras prestation är den i särklass största i hela EM och ledaren bakom succén är svensken Lars Lagerbäck. Är bara att beundra den fenomenala ledarinsatsen. Så starkt att som förbundskapten i ett land med 320 tusen invånare kunna nå en sådan framgång.

Det som fascinerar mig är hur Lars Lagerbäck utövar sitt ledarskap. Av många upplevs han som tråkig men själv tycker han inte det viktiga är hur han uppfattas. Det som är viktigast för honom är att vara målmedveten, långsiktig, envis och uthållig i sitt ledarskap. Han ser till att spelarna ges tid att utvecklas och får ett stort eget ansvar. Även när det blåser snålt och media stormar står han fast som hälleberget.

För mig som politiker reflekterar jag förstås över Lars Lagerbäcks ledarskap i förhållande till det ledarskap som politiker både i Sverige och utöver världen utövar. Under veckan som gått har vi i Sverige haft almedalsveckan och politiska ledare gör precis tvärtom. Grova förenklingar, populism och utspel för att nå genomslag i media har visat sig prioriteras som viktigare än att presentera långsiktiga lösningar och ansvarsfull politik.

Även internationell politik har blivit mer kortsiktig och populistisk. För några veckor sedan såg vi hur Nigel Farage och Boris Johnson gick i bräschen för att britterna skulle lämna EU. När de nu ska ta konsekvenserna och föra sin politik i hamn smiter de ifrån sitt ansvar och avgår efter att satt britterna i en riktig knipa. Vilket särdeles dåligt och kortsiktigt ledarskap. Det finns också positiva exempel och ett sådant är Kristdemokraten Angela Merkel.  Med sitt stabila, långsiktiga, ibland kärva ledarskap har hon blivit omtyckt och "Mutti" (mamma) för hela Tyskland.

När Lars Lagerbäck nu efter sin framgång är öppen för nya utmaningar tycker jag Sveriges kommuner och landsting, SKL, borde erbjuda honom en projektanställning under ett år för att resa runt i offentliga Sverige och dela med sig av sina erfarenheter för ett verkligt framgångsrikt ledarskap. Nu mer än någonsin behövs ett skifte där framförallt vi som politiska ledare växlar om från kortsiktiga utspel till kanske mer tråkigt men mer ansvarsfullt och långsiktigt strategiskt arbete till gagn för Sverige, regioner och kommuner!

Grattis Island och tack Lars Lagerbäck för att du har gett oss ett strålande bra exempel på gott ledarskap!