fredag 1 juli 2016

Bra att familjeföretaget ATA Timber tar över Rörvikssåg

Bild från ett företagsbesök på Rörvik Timber
Jag vill tro och hoppas att ATA Timbers köp av sågen i Rörvik är riktigt bra för vår kommun och verksamheten på sågen i Rörvik!
Hela koncernen, Rörvik Timber, har brottats med förluster under lång tid. Det har varit mycket oro för vad som ska hända, inte minst bland företagets anställda. Från att ha ägare på långt avstånd kommer ledningen för företaget nu att sitta granngårds, i Moheda och det är bra. Ata Timber är ett genuint familjeföretag med lång och stor erfarenhet från sågverk och träförädling, det är bra. Man uttrycker en ambition för att de långsiktigt ska driva verksamheten vidare och utveckla den ytterligare, det är också bra. För min del bedömer jag att de nya ägarna sannolikt måste vidta en rad tuffa åtgärder för att få verksamheten lönsam igen men trots det var den här företagsaffären var det bästa som kunde hända sågen i Rörvik just nu, framtiden får utvisa om det var en rätt bedömning. Läs företagens officiella information här nedan:


Officiellt meddelad information:

ATA Timber förvärvar från Rörvik Timber sågverken i Rörvik och Sandsjöfors



ATA Timber förvärvar från Rörvik Timber sågverken i Rörvik och Sandsjöfors ATA Timber förstärker i och med dessa förvärv sin närvaro på råvarumarknaden på höglandet. Sedan tidigare äger ATA sågverken i Åboda och Moheda i angränsande råvaruområde. Rörvikssågarnas geografiska läge passar även väl in då ATA äger massaindustrin Waggeryd Cell som förädlar sågverkens flis. Utöver nämnda produktionsenheter äger även ATA sågverken i Eneryda och Widtsköfle.

Överlåtelsen av Rörvikssågen kommer ske den 1 september 2016 och Sandsjöforssågen 31 december 2016. På Rörvikssågen kommer produktionen fortsätta med normaltimmer medan klentimmersågen i Sandsjöfors kommer nedmonteras och ersättas med en ny modern såglinje för kubbsortiment. Produktionsstarten för denna linje är planerad våren/sommaren 2017.

Övertagandet innebär dessutom att Rörvik Timber Höglandet AB förvärvar ATA Holding Sweden AB's samtliga aktier i Bergs Timber AB (publ.)

Rörvik Timber kommer att fortsätta att aktivt verka för ytterligare strukturförändringar av sågverksbranschen i södra Sverige för att skapa en långsiktigt förbättrad lönsamhet. Rörvik äger fortsatt sågverken i Myresjö (fingerskarvning) I Linghem och Boxholm med en kapacitet vid normalproduktion på 450.000 m3 sågade varor.

Huskvarna den 1 juli 2016

Rörvik Timber AB och ATA Timber

Kontakt Rörvik: Per Rodert 070-5931145

Kontakt ATA Timber: Roger Tagesson, 070-3336111