onsdag 27 juli 2016

Boken storhet, allvar och dunkel

I höst är det 60 år sedan familjen Bergsten planterade en bokhäck och två stora bokträd i samband med att de gjorde i ordning trädgården runt sitt nybyggda 50-talshus. Då som nu ansågs boken vara vacker, både till sin stam och till kronans form. Ett träd som får yvig krona och har en stam med slät ljusgrå yta. Kronan har en yvig förgrening och djupgrön färg. Det sägs att bokträdet ger ett överväldigande intryck av storhet, allvar och dunkel. Trädet används till möbelvirke och kuriöst nog även glasspinnar. Här i Stockaryd används bokträ som material till Sjöbergs fina hyvelbänkar.

Vi är nu ägare till huset med bokträden och har ägnat tiden idag åt våra bokträd. Har tagit bort döda grenar och sågat bort det som hänger ut över vägen. Fantastiskt att sextioåringar kan vara så vitala, skjuta nya skott och ha ett så segt och hårt virke att det är en kamp för varje gren som ska tas bort.

För min del kommer jag om några år uppnå samma ålder som våra bokträd. En önskan att stilla bedja om är förstås att få vara vital och kanske något lite få del av bokens egenskaper och karaktär!